«Hamas skulle ønske de kunne bytte ut Israel med en islamsk stat, og vi har lyst å bytte dem ut også».
Med disse lakoniske ordene slo den avtroppende sjefen for Sør-kommandoen i IDF, Sami Turgeman, an noe som kan være en ny og tøffere tone mot Hamas. Tidligere har denne generalen sagt at IDF «ikke ser noe levedyktig alternativ til Hamas på Gaza.» Underforstått at dette er noe de må leve med.
Det var på en internasjonal konferanse som ble holdt av International Institute for Counter-Terrorism i Herzliya at Turgeman sa dette.
I en fremtidig konfrontasjon med Israel skal ikke terrororganisasjonen føle seg for trygg, er tydeligvis budskapet. «Vi ser ikke på Hamas som noe som skal vare for alltid,» var det klare budskapet nå. «Hvis Hamas tror de er sikre i all fremtid, risikerer de å miste makten i Gaza.»
Meldingen til Hamas kom samtidig med at Israels såkalte offisielle «fredspartner», presidenten for de palestinske selvstyremyndighetene, Mahmoud Abbas, har varslet at han vurderer å trekke seg fra Oslo-avtalene og erklære de palestinske territoriene som «en stat under okkupasjon.» Israel på sin side gjør det klatr at de stiller til forhandlinger uten forhåndsbetingelser når som helst og hvor som helst.
Times of Israel skriver om saken, og ifølge dem har Israel og Hamas likevel tre felles interesser, i alle fall enn så lenge. Man ønsker å forhindre en humanitær krise i Gaza; men ønsker å forhindre at jihadist-organisasjoner etablerer seg på Gazastripen, og man ønsker å forhindre en politisk krise, noe som kan føre til et maktvakuum og mangel på ledere.
En krisetilstand i Hamas som den man så sist sommer under Israels militære aksjon mot terrorgruppen kan føre til at Hamas’ militære ving blir styrket, og dette kan føre til en manglende vilje til politisk underordnelse under gruppens politiske ledelse, statsminister Ismail Haniyeh inne på stripen, og Khaled Mashaal i utlandet. Yahya Sinwar er en militær leder med politiske ambisjoner som tjener som bindeledd mellom de to gruppene.
Og som Israel er Hamas bekymret for den makten radikale islamister, salafistene, får på stripen. De frykter å miste makten på Gaza, de frykter at våpenhvilen de oppnådde med Israel i fjor sommer skal destabiliseres, og de er redde for å miste medlemmer til mer radikale grupper. For å møte denne trusselen, bruker og utvikler Hamas sin etterretning kraftig, og benytter seg av forebyggende arrestasjoner i massevis.
Turgeman tror ikke på noen offisiell våpenhvile med terrorgruppen.
«Det beste vi kan oppnå er å holde kontroll med konflikten, men det blir sporadiske utbrudd med vold fra tid til annen,» sa han avslutningsvis.
Times of Israel