Terror i Tel Aviv i morgentimene

Hamza Matrouk
Hamza Matrouk

Den 23 år gamle Palestina-araberen Hamza Matrouk, ulovlig inne i Israel, gikk i morgentimene i dag løs på intetanende passasjerer på en buss på linje 40 i sentrum av Tel Aviv. Antallet skadde varierer litt i israelske aviser, fra i alt sytten personer skadd, ned til noe mindre.
Den moderate avisen The Times of Israel skriver at det noen timer etter hendelsen fortsatt var åtte personer på sykehus, og av disse er fire alvorlig skadd. Bussjåføren, Herzl Biton, er blant de hardt skadde. Han forsøkte å stanse knivdesperadoen fysisk, blant annet med pepperspray, og ble stukket i brystet, og hadde stor blodtap (Jerusalem Post).
Etter å ha knivstukket mange greide Matrouk å komme seg ut av bussen, og en video (se under) viser at han også stakk ned en kvinne han løp forbi.

http://www.youtube.com/watch?v=gkD60pY166g

Et team som jobber med fangetransport var i nærheten, og en av offiserene skjønte at noe alvorlig hadde skjedd da bussen slingret, og tok opp jakten på den flyktende araberen og arresterte ham etter å ha stoppet flukten med et velrettet skudd i beinet. Også her er det en video tilgjengelig, som viser mannen ligge skrikende av smerter på bakken (se under).

http://www.youtube.com/watch?v=L8MWE28fmcs

Terroristen oppga krigen mot Hamas sist sommer som årsak til udåden, og også av situasjonen rundt Tempelhøyden, hvor muslimene har en moské. Han hadde ikke lovlig opphold i landet. Han er fremdeles på sykehus og får behandling for den lettere skaden i beinet, og vil bli fengslet etter 96 timer på sykehus, opplyser den venstreorienterte avisen Haaretz. Kniven han brukte, ble ifølge den samme avisen kjøpt på den såkalte Vestbredden, og Matrouk får derfor sin sak opp for en militærdomstol i Ariel, slik reglene er.
Matrouk skal ikke ha hatt tilhørighet til noen bestemt gruppe, men den islamistiske terrororganisasjonen Hamas, som regjerer på Gazastripen, og som har et visst samarbeid med den såkalte moderate gruppen Fatah, som har kontroll over en del av de omdiskuterte områdene Samaria og Judea, som araberne og deres sympatisører kaller «Vestbredden», roste gjerningen.

Izzat Risheq (Hamas-leder) hyller angrepet
   Izzat Risheq (Hamas-leder) hyller angrepet

 
Izzat Risheq (Hamas-leder) hyller angrepet (Google translate)
Izzat Risheq (Hamas-leder) hyller angrepet (Google translate)

En tegning som dukket opp på en Hamas-kontrollert nettside i morges viste en smilende, bloddryppende kniv. Teksten under bildet var «God morgen, Palestina!». Bildet ble tatt bort etter en stund. Izzat Risheq, en Hamas-leder bosatt i Qatar, skriver i en tweet at angrepet var «heroisk og modig.»
hamas_liker
Israelske politikere tok til orde for økt innsats for å sikre landets innbyggere, både i Tel Aviv, Jerusalem og langs Gaza. EUs ambassadør til Israel, Lars Faaborg-Andersen fordømte angrepene og uttrykte håp om at «den raske responsen fra nødetatene» ville gjøre at de skadde fortere blir frisk.
Statsminister Benjamin Netanyahu plasserer ansvaret for ugjerningen hos Mahmoud Abbas, som «tillater ondskapsfulle oppfordringer til vold» mot Israel. «Denne samme terrorisme prøver å ramme oss i Paris, Brüssel og andre steder.»
NRK skriver om saken: » Sju personer ble skadd da en palestiner gikk til angrep med kniv på en buss i Tel Aviv. Gjerningsmannen ble skutt i beinet og pågrepet. Den mistenkte er en 23 år gammel palestiner fra Tulkarem, ifølge polititalskvinne Luba Samri.»Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: