Syrizas valgseier dårlig nytt for Israel

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras

I en politisk kommentar hentet fra European Jewish Press skriver artikkelforfatteren om det oppsiktsvekkende valget i Hellas i går, som ga det venstreradikale partiet Syriza mye av makten.
Under overskriften «Dårlige nyheter for Israel» forklares det fenomenet vi kjenner: i dårlige tider velger folk seg mer ekstreme ledere. I klartekst betyr dette høyreradikal eller venstreradikal. Begge deler ser vi i Europa i dag, slik det også var i mellomkrigstiden med dens økonomiske bølgedal.
Begge ytterpunktene har tradisjonelt jødehatet til felles. I dag ser vi disse kreftene omfavne hverandre, sammen med islamismen, i dette hatet.
Partiet i Hellas spenner fra marxister til miljøfolk – de grønne. Partiet har lovet å få en slutt på nøysomheten og tiltakene som er gjort for å få orden på økonomien. Det skal bli interessant å se hvordan et land med en kjempegjeld til EU blir mottatt der når de nå nekter å betale tilbake det de har lånt.
Partiet har identifisert seg sterkt med «den palestinske saken», og Syriza har med i programmet sitt at de vil avslutte det militære samarbeidet med Israel. Israel og Hellas har hatt et sterkt og godt samarbeid siden 2008 både militært, kulturelt og økonomisk.
Saken er av relativt stor betydning for Israel, spesielt etter at Tyrkia har vist seg å vende landet ryggen i mange spørsmål.
Alexis Tsipras’ parti har gjentatte ganger anklaget Israel og «sionistene», men avviser at de er antisemittisk, men bare «anti-sionistisk.» Den tidligere lederen i Syriza, Nikos Konstandopoulos, er forsvarsadvokat, og har mange ganger tilbudt sine tjenester for dømte eller siktede arabiske terrorister som har blitt arrestert i Hellas.
I fjor uttalte Tsipras at «verden burde gjøre alt som er mulig for å hindre Israel i sine kriminelle og brutale angrep på palestinerne».
«Å se at Israel dreper barn er uakseptabelt. Vi burde stå sammen og forene krefter, leve i fred og uttrykke solidaritet med det palestinske folk» sa han under en demonstrasjon sist sommer under Israels Operation Protective Edge mot Hamas.
«Når sivile og barn blir drept på strender som vender mot samme hav som det europeiske kontinent grenser mot, kan vi ikke forholde oss passive. Dette skjer på den andre siden av Middelhavet i dag, – det kan skje på vår side i morgen,» sa han.
I Norge er man selvsagt svært fornøyd med det venstreradikale resultatet.
Også det innvandringsfiendtlige partiet Gyllent Daggry, med nazistiske røtter, fikk mange stemmer i det greske valget. Så langt er de i alle fall sikret plass i folkeforsamlingen, med tredjeplass i valget. De fleste av partiets ledere sitter fengslet eller har husarrest.
Det er ikke lenge siden noen skjøt med rifle mot den israelske ambassaden i Athen.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: