Stor motvilje mot terrorist-løslatelse

Stor motvilje mot frigivelse av terrorister.  Slektninger av ofrene demonstrerer utenfor Høyesterett 11. august 2013. Foto: Yonatan Sindel/Flash90
Stor motvilje mot frigivelse av terrorister. Slektninger av ofrene demonstrerer utenfor Høyesterett 11. august 2013. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Israels fengselstjeneste offentliggjorde tidlig i dag listen over de 26 første fangene som skal frigis som et ledd i Israels ensidige gest overfor PA-araberne (kalt «palestinere»). Gesten er – atter en gang  – forventet av jødene som et «bevis for Israels positive holdning», og skal angivelig bidra til at araberne skal bli mildere stemt og dermed kanskje komme i humør til å sitte ned og diskutere en fredsavtale med Israel.
De etterlatte etter terroristenes ofre har på sin side også behov for – og krav på – rettferdighet. De opplever «gesten» som dypt urettferdig og sårende. Det argumenteres dessuten med at alle Israels tidligere gester overfor araberne slett ikke har ført til noe velvilje, snarere tvert imot. Uttrekningen fra Gaza har medført rundt 13.000 rakett- og granatangrep derfra mot sivile israelere.
Løslatelsen er godkjent av et panel bestående av en del ministre i regjeringen, og listen ble offentliggjort søndag kl 11, ifølge Times of Israel. Panelet godkjente de første 26 av totalt 104 fengslede terrorister som skal frigis.
På listen blir terroristene oppført ved siden av sine ofre. Fengselstjenesten offentliggjorde også et telefonnummer hvor de som ønsker mer informasjon om rutinene rundt løslatelsen og lignende, kan henvende seg.
Panelet har også mandat til å bestemme hvor de løslatte fangene skal etter løslatelsen. Dette blir basert blant annet på opplysninger fra etterretningstjenesten Shin Bet. Noen av dem får eventuelt ikke komme til sine hjemsteder, men må transporteres ut av landet.
Løslatelsen skal skje innen 48 timer etter at listen ble offentliggjort.
Tidligere søndag ble det holdt appeller ved Israels Høyesterett, hvor blant annet president for Høyesterett, Asher Grunis, deltok. Her var også Miriam Tobol som for hadde en sønn som ble knivstukket til døde i et terrorangrep i Jerusalem. Hun ba myndighetene å stoppe utleveringen av terroristene.
«Disse morderne skal løslates så de kan gi «V»-tegnet for seier, og dere ønsker ikke en gang å høre på oss,» ropte Miriam Tobol. «De knivstakk sønnen min 24 ganger. Sånne mennesker burde rånte i fengsel, ikke settes fri.»
Gila Molcho, søster til Ian Feinberg som ble myrdet i Gaza i 1993, var med i protestdemonstrasjonen. Hun mente disse ikke en gan kan kalles «fanger.» «Det er terrorister vi setter fri,» sa hun. «Broren min var advokat, en rettferdig mann, og vi fortjener rettferdighet.»
Høyesterettsdommer Elyakim Rubenstein stilte spørsmålstegn ved at demonstrantene protesterte overfor Høyesterett.  «Vi har sympati for deres smerte, men disse spørsmålene burde rettes mot diplomater og politikere, ikke mot oss som jobber innenfor jussen,» sa han til demonstrantene.
17 av personene på listen har myrdet israelere. En av dem, Abu-Musa Ali Atia, et Fatah-medlem, myrdet Isaac Rotenberg på en byggeplass i 1994. Isaac Rotenberg var en Holocaust-overlevende. Han overlevde Hitlers myrderier, men arabernes hat gjorde ende på ham til slutt.
En organisasjon i Israel, Almagor, har i lengre tid argumentert mot løslatelse av kriminelle og terrorister. De forteller at mesteparten av Rotenbergfamilien ble drept i Sobobor, en av nazistenes dødsleire under Den annen verdenskrig. Rotenberg flyktet, og slo seg sammen med partisaner som kjempet mot nazistene i de øst-europeiske skoger. Han kom til Israel i 1947, ble med i de israelske forsvarsstyrker IDF, og kjempet på fronten mot Libanon i Uavhengighetskrigen.
Han var gipsarbeider og arbeidet på en byggeplass da han ble angrepet av Abu-Musa og en annen mann. Han falt i koma etter å ha blitt hugget gjentatte ganger i nakken med øks. To dager etter angrepet døde han. Rotenberg etterlatte en bror og og en søster som også overlevde Sobibor, og kone og to barn. Isaac Rotenberg ble 67 år gammel.
Times of Israel forteller at Rotenberg ikke var det eldste offeret for terroristene på listen. Et annet Fatah-medlem, Fatah-medlemmet Ra’ai Salam Ali fikk fengsel for å ha myrdet den 79 år gamle Moris Eisenstatt. Eisenstatt ble drept med øksehugg mot nakken mens han satt på en benk i Kfar Saba og leste en bok.
Enda et Fatah-medlem, Salah Ibrahim Ahmad Mugdad, fikk fengselsstraff i 1993 for å ha drept en 72 år gammel sikkerhetsvakt ved et hotell. Israel Tenenbaum døde av slag mot hodet med en jernstang. Almagor forteller at Tenenbaum immigrerte til Israel i 1957, da han var 36 år gammel. Han var jordbruksarbeider i en landsby, men arbeidet som nattevakt på et hotell i 1993. Han etterlot seg kone, to barn og fire barnebarn.
Abdel Aal Sa’id Ouda Yusef fikk fengselsstraff i 1994 for flere granatangrep, og for deltakelse i mordet på Ian Sean Feinberg og for å ha myrdet Sami Ramadan.
Feinberg var 30 år gammel og hadde tre barn, og arbeidet for å utvikle den palestinske økonomien. Han ble drept av bevæpnede terrorister som stormet et businessmøte i Gaza City i april 1993.
Kour Matwah Hamad Faiz var også på listen over terrorister som skal løslates nå. Han er også et Fatah-medlem, som ble satt bak lås og slå i 1985, etter at han fikk en dom for å ha drept Menahem Dadon og Salomon Abukasis i 1983, og for å ha planlagt drap på daværende statsminister Yitzhak Shamir.
Sualha Fazah Ahmed Husseini og Sualha Bad Almajed Mahmed Mahmed sitter inne for et knivangrep på en smekkfull buss i Ramat Gan i 1990. Bussen kjørte rute 66. De to stakk vilt rundt seg sammen med en tredje person, og den 24 år gamle Baruch Heizler ble drept, mens tre unge kvinner ble skadd. Heizler hadde fått navnet sitt etter bestefaren, som ble drept da jordanerne bombarderte sivile områder i Jerusalem under Uavhengighetskrigen i 1948.
Sha’at Azat Shaban Ata fikk fengsel i 1993 for å ha deltatt i planleggingen av mordet på den 51 år gamle Simca Levi, en kvinne som levde av å frakte palestinske dagsarbeidere til arbeidet i jødiske bosettinger på Gaza-stripen. I mars 1993 skjulte det seg tre forkledte menn blant de kvinnelige arbeiderne. Disse slo og stakk henne med kniv så hun døde.
Maslah Abdullah Salama Salma var medlem i Hamas, og vil sannsynligvis ble sendt til Gaza når han blir løslatt. Han ble fengslet i 1993 for det brutale mordet på Reuven David, innehaveren av en hurtigmatbutikk i Petah Tikvah. Abdullah kom inn i butikken hans den 20. mai 1991 sammen med en annen mann, bant Davids armer og bein, og slo ham til døde etter å ha stengt butikken. Så rømte de fra stedet. David ble født i Irak i 1932, og var 59 år gammel de han ble drept. Han etterlot seg kone, tre barn og mange barnebarn.
Times of Israel
Oppdatering: Se listen over fangene (eng.)
Les også
Israel løslater 104 terrorister
Tanker omkring løslatelse av 104 mordere (Daniel Pipes)

85 % av israelerne imot nok en «gest» fra Israels side

Støtt SMA

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644