Shana Tova

Jødisk nyttårsaften, Rosh Hashanah, faller i år på søndag den 16. desember. Det nye året begynner med måneden Tishri, og er år nummer 5773, altså har den jødiske kalenderen vart en god del lengre enn vår.
Rosh Hashanah er en gledelig og festlig høytid som går over to dager. Jøder over hele verden tar tilværelsen til etterretning, skriver det mosaiske trossamfunnet i København på sine websider. Man forbereder seg til neste år, og gjør opp en personlig status. Det dreier seg om å se innover i seg selv og be Gud om tilgivelse for misgjerninger. I denne sammenhengen er tilgivelse av medmennesker helt avgjørende. Uten at man tilgir sine medmennesker, får man heller ikke Guds tilgivelse.
Nyttår er en slik anledning til å gjøre opp for seg og starte på ny frisk med god samvittighet.
Under Rosh Hashanah blåses det i shofar (et bukkehorn) i synagogen, og torarullene blir kledt i hvitt. Noen kler seg også i hvite klær under Rosh Hashanah-gudstjenesten. Det spises mat med honning på, for eksempel epler, runde brød, granatepler. Ifølge tradisjonen skal man spise så mye søtsaker som mulig. Nøtter er imidlertid ikke noe man inntar under denne høytiden, da nøtter på hebraisk har den samme tallverdi som ordet «synd.»
Man sender også nyttårshilsener til venner og bekjente. Shanah Tova betyr Godt nyttår.
Mer om Rosh Hashanah her… (dansk.)Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: