PA-minister død – hvem har skylden?

En Palestina-arabisk minister uten portefølje, Ziad Abu Ein, døde under en demonstrasjon nord i de omdiskuterte områdene langs Jordans vestbredd.
Så langt later samtlige nyhetsformidlere å være enige. Det var under en demonstrasjon som utviklet seg til et «basketak» ifølge den nokså liberale Times of Israel, mellom demonstrantene og det israelske forsvaret. Det skal ha blitt brukt tåregass under basketaket. Abu Ein (55) skal ha dødd før han kom til sykehuset.
Hendelsen har også blitt plukket opp av norske medier. Gjett hvilken versjon de gjengir? «Tilfeldigvis» blir Israel fremstilt i et dårlig lys. Her fra Dagbladet:

Dagbladets versjon av hendelsen der palestinsk "minister" døde
Dagbladets versjon av hendelsen der palestinsk «minister» døde

Aftenposten formidler at det finnes flere versjoner av hva som egentlig hendte. NRK er derimot klar i sin tale. Som vanlig siterer de kun kilder som kan bekrefte statskanalens motvilje mot Israel. Det samme gjør VG i en kort notis. Den kristne avisen Dagen bringer også kun Palestina-arabernes versjon, men sier at Israel «skal se på hendelsen.» – Palestinsk minister slått i hjel av israelske soldater.
DRAP OG MISHANDLING
NTB, her gjengitt ved RBnett, tar den helt ut og sier man snakker om et «drap», under overskriften «Fordømmer drap på palestinsk minister.» Helt på linje med svenske Västerbottens-Kuriren, som slår fast at vi har med mishandling å gjøre. Tortur, altså, med døden til følge.
UKLART HVA SOM HENDTE
Hendelsesforsløpet later til å ha vært uklart. PA-myndighetene ved allestedsnærværende Mahmoud Abbas hevder som vanlig at det skyldes Israels voldsbruk. Det snakkes om geværkolbe, mens andre benekter at det har vært noen geværkolbe i bildet. Abbas benytter anledningen til å legge alt sikkerhetssamarbeid på is. I hans verden er Abu Ein allerede «martyr», og «hendelsen» er en «barbarisk handling» som «ikke kan aksepteres», og den vil få «alvorlige konsekvenser.» Aktivistene var «fredelige», men IDF-soldatene «eskalerte situasjonen» og «avfyrte tåregrassganater og sjokkgranater.»
En film fra stedet skal ha vist Abu Ein sittende på bakken mens han griper seg til brystet. Det er en nokså behersket stemning på dette tidspunktet.

Noen som var til stede, hevder ministeren ble truffet av en tåregassboks, mens andre sier han bare ble utsatt for gassen. En del av demonstrantene beveget seg mot en bosetting som araberne tidligere på dagen hadde bedt Israels Høyesterett om å fjerne. Det hadde vært gnisninger mellom bosetterne og araberne, stadig ifølge Times of Israel. Demonstrantene skulle visstnok hatt planer om å plante oliventrær på området. En av øyenvitnene fortalte at Abu Ein gikk mot soldatene foran alle som var til stede, og at en av dem dunket ham med geværkolben, og at han falt til bakken. En reporter fra Channel 10 (israelsk) twitret derimot at det ikke var noen geværkolbe i bildet.
Ifølge IsraelNationalNews skriver den venstreorienterte Haaretz at en kvinnelig IDF-soldat skal ha tilbudt Abu Ein hjelp da han viste tegn til å være dårlig, men han avviste og ba om å bli sendt til et sykehus i Ramallah. Avisen skriver også at film fra demonstrasjonen ikke viser noe bruk av geværkolber, men at folk skyver og dytter hverandre. Avisen skriver også at Abu Ein skal ha hatt hjerteproblemer og diabetes.

http://www.youtube.com/watch?v=RpwrANdhm

STRAFFEDØMT FOR TERRORISME
Hva man vet om Abu Ein, er at han var medlem av Fatahs Revolusjonære råd, og at han ble utlevert til Israel fra USA i 1979 for en terrorbombing som drepte to israelske tenåringer. Han ble løslatt i 1985 i en fangeutveksling hvor tre israelske soldater som var fanger i Libanon, ble løslatt. Han har også vært viseminister for saker som har med fanger å gjøre. En reporter fra Al-Arabiya skal ifølge Times of Israel ha fortalt at Abu Ein før sammenstøtene skal ha sagt at han skulle «plage Israel i dag.»

 Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: