PA-araber med Parkinson behandlet i Israel

Rambam Medical Center i Haifa hjelper handikappet arabisk Parkinsons-pasient og fjerner de voldsomme symptomene hans.
Gjennom et samarbeidsprosjekt mellom Rambam Medical Center i Haifa (bildet) og de palestinske selvstyremyndighetene, fikk en innbygger fra de selvstyrte områdene i Judea og Samaria (den såkalte «Vestbredden») nylig hjelp for alvorlige Parkinsons-symptomer. Mannen var alvorlig funksjonshemmet, men en behandlingsmetode som kalles «Deep Brain Stimulation» (DBS) – dypstimulering av hjernen, har gitt araberen et nytt liv.
Den 51 år gamle Tarik Sadek Abu Baker ble behandlet ved senteret i august i år. Ved hjelp av DBS ble mannen kvitt de svært plagsomme symptomene fra sykdommen, som gjorde ham handikappet og helt avhengig av andre.
Baker er revisor, og fikk en svært aggressiv form for Parkinsons i en alder av 39. Etter tolv år hadde kroppen sluttet å reagere på medisineringen, og selvstyremyndighetene i de arabiske områdene tok kontakt med senteret for bevegelighetsforstyrrelser ved Rambam. Senteret er ledet av seniornevrolog dr. Ilana Schlesinger.
[pullquote]Det smerter å se et så ungt menneske så fullstendig handikappet av skjelvinger.[/pullquote]DBS-terapi ble først utviklet av den franske nevrokirurgen professor Alim-Louis Benabid i 1987, og har vært tilgjengelig for medisinen omtrent siden 1999. I Israel har behandlingen vært tilgjengelig siden 2003, og på dette senteret ble metoden innført i 2008. Operasjonen består i at to tynne elektroder opereres inn i hjernen, og to batteridrevne enheter som har til oppgave å stimulere nervene, opereres inn i brystet.
Senteret ved Rambam har behandlet omtrent 25 pasienter de siste fire årene, og i det stille har de gode resultatene fra behandlingen her ryktes overalt i Midtøsten. Dr. Schlesinger får forespørsler fra land så langt borte som Iran.
Sykepleieren Ilana Erikh har med den praktiske delen av behandlingen å gjøre, og forteller om første gangen Baker kom til sykehuset for å evalueres for en eventuell behandling. Utredningen innebærer en overnatting, og pasienten må ikke ta Parkinsons-medisiner under oppholdet, slik at legene kan vurdere pasienten uten medisiner.

httpv://www.youtube.com/watch?v=TPJPQnzuFNw

«Jeg har aldri sett en pasient med verre symptomer,» sa Erikh. «Han kunne knapt bevege seg, heller ikke snakke, på grunn av stivheten og den alvorlige ristingen. Det smerter å se et så ungt menneske så fullstendig handikappet av skjelvinger. Han kunne ikke gjøre noe som helst uten hjelp. Helt åpenbart trengte han ekstraordinære hjelpetiltak.»
I juni opererte professor Menashe Zaaroor, som er direktør for nevrokirurgisk avdeling ved sykehuset, inn ledningene og nervestimulatorene. Tre uker senere, skriver Arutz Sheva, var pasienten inne til dr. Schlesinger. Sammen med Erikh og nevrolog dr. Maria Nassar slo hun på utstyret og kalibrerte det. Før det var gått en time, var pasienten en ny mann. Han kunne gå og bevege seg med letthet. Alle synlige tegn på sykdommen var borte.
Verken medisinering eller DBS-terapi kan kurere Parkinsons sykdom. Kun symptomene kan man gjøre noe med. Men å leve med eller uten disse symptomene er forskjellen mellom å være totalt handikappet eller å ha et godt liv og en god livskvalitet.
Pasientens kone, Ginan Salim Abu Baker, sa: «Vi ble tatt imot med varme på Rambam. Og vi ble veldig glade forrige uke, da mannen min ble så frisk at han ikke trenger min hjelp til noe lenger. Før måtte han ha hjelp til personlig hygiene, til å spise og til å legge seg. Vi forventet slett ikke så hurtige resultater.»
Dette er ikke første gangen israelske leger hjelper til med å redde liv blant PA-araberne. Både fra Gaza og fra Judea og Samaria har det kommet pasienter til israelske sykehus. I ett tilfelle ble også finansieringen av behandling av en PA-araber ordnet av israelske myndigheter i samarbeid med Hadassah-sykehuset i Jerusalem.
I fjor ble en liten arabergutt med hjernesvulst reddet av leger fra Ramblam-sykehuset.
De siste månedene har Hamas, som styrer i Gaza, «straffet» sine innbyggere for uenigheter med rivalen Fatah, slik at de nekter syke mennesker å dra til Israel for å få behandling.
Til tross for Hamas’ voldsregime i Gaza, fortsetter israelske myndigheter å koordinere behandling av innbyggere i Gaza. Dette gjør de med de palestinske helsemyndighetene som er under ledelse av Fatah.
Arutz Sheva



Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: