Nytt fra Israel

Av Kirsten Genach
Hamas og Fatah planlegger å drepe Fayyad
Fatah- og Hamas-ledere planlegger å drepe Det palestinske selvstyres (PA) premierminister, Salam Fayyad, fordi han ifølge en ledende etterretningsagent i PA, sitért av den arabiske aktivist og forfatter Fadi Elsalameen, holder på å bli mer populær enn formannen for PA, Mahmoud Abbas.
«Hamas og Fatah er enige om kun én ting: Å bli kvitt Fayyad på den ene eller den annen måte,” ifølge agenten, som er identifisert som kun “J,” fortalte Elsalameen, som styrer webstedet PalestineNote.com. “De vil om nødvendig drepe ham; og dette er det eneste stridspunkt, de samarbeider om. Fatah ønsker finansministeriet, men Fayyad nekter, og truer med å trekke seg, hver gang de bringer det på bane. Ingen er lojale overfor ham.»
Elsalameen, som også er en av lederne i det amerikansk-finansierte Seeds for Peace-programmet (Frø for fred-programmet), skrev at den ledende etterretningsagenten klaget til ham også over, at “alt jeg gjør er å jage Hamas-folk for Fatah, og nå under de merkverdigste omstendigheter, som Fatah og Hamas planlegger sammen.”
Agenten avslørte også, at Fayyad oppfører seg som om han ikke er kjent med mordplanen. “Fayyad tror han har kommandoen over troskap mot sikkerhetsapparatet, men det har han ikke,” sa han.
Elsalameen skrev: “Dette er et farlig signal. Den omstendighet, at Fatah og Hamas kan være uenige om ethvert nasjonalt punkt på dagsordenen, men være enige om elimineringen av Fayyad, er uhyggelig og betegnende. Hvis Palestina skal etableres som en legitim stat, må skitne, hemmelige forhandlinger om å fortrenge et ufleksibelt politisk element, opphøre.»
www.israelnationalnews.com
Jerusalems eldste brev avdekket
Arkeologer, som arbeider i Jerusalem, har avdekket det eldste skrevne dokument, som noensinne er funnet i byen – et fragment av et brev, man mener å kunne tilbakeføre til det 14. århundre før vår tidsregning. Brevet var inngravert i leire med den akkadiske tekst, som på den tid ble brukt som et «mellomspråk» mellom kongeriker og andre.
Forskerne sa at fragmentet viser at Jerusalem var en viktig by i slutten av bronsealderen – allerede før den blev hovedstad i den jødiske stat, og den by der Det hellige tempel blev bygget.
Fragmentet ble funnet i en utgravning mellom den gamle bys sydlige mur og Davids by. Det tidligere eldste håndskrift som er funnet i Jerusalem ble oppdaget i nærheten – i vannløpet Shiloach i Davids by og kan dateres tilbake til det åttende århundre før vår tidsregning.
Fragmentet er lite – det måler 2 ganger 2,8 cm. Noen av ordene eller symbolene ses tydelig – blant dem ord som betyr “du var,” “å gjøre,” “dem,” og “senere.” Kvaliteten av skriften viser, at brevet er utarbeidet av en sakkyndig skribent, hvilket ytterligere er et tegn på at Jerusalem var en viktig by på den tid, sa professor Wayne Horowitz fra Det hebraiske universitet.
Han oversatte skrifttegnene sammen med en tidligere ph.d.-studerende, dr. Takayoshi Oshima.
Horowitz, en ekspert i assyriologi, mener, at fragmentet var en del av et brev fra kongen av Jerusalem til samtidens farao i Egypt.
Arkeolog dr. Eilat Mazar sa, at fragmentet var “et at de mest betydningsfulle funn” som er gjort i Jerusalem-utgravningen, fordi det vitner om byens viktighet og sentrale plassering – selv i så tidlig en tid. Hun uttrykte håp om at andre lignende artefakter vil bli funnet i det samme området.
www.israelsnationalnews.com
Hamas fikk panikk da Israel lempet på blokade
Israels beslutning om å lempe på sin blokade mot Gaza har hatt en merkelig virkning på regionen: Den har tilsynelatende gjort Gazas detaljhandlere panikkslagne og fått dem til å presse sine ledere.
Som et resultat kjemper terroristorganisasjonen Hamas for gjennomføring av passeringsavtaler, foreslått av Det palestinske selvstyre og Israel. Dette til tross for år med bitre klager fra Hamas, selv om de var udokumenterte, om at Israels blokade var skyld i en humanitær krise i regionen.
Ifølge den Gaza-baserte avisen Al Ayyam hevder detaljhandlere av klær, at det i stedet for mangel på varer nå er overflod av utvalg på deres marked.
Problemet er, at ettersom Hamas ikke har utbetalt lønn, er det kun få kunder, som er i stand til å kjøpe varene.
Mineralvannsprodusenter og de i møbelindustrien klager også, da de ikke ønsker å konkurrere med de lavere prisene på israelske varer.
Begge har de facto oppfordret Hamas-regjeringen til å forhindre innførsel av israelske varer under henvisning til egen evne til selv å imøtekomme det lokale markeds behov og av frykt for at de kanskje blir nødt til å stenge sine fabrikker, hvis de ikke kan konkurrere.
På grunn av de varer, som fortsatt blir “importert” gjennom Gazas smuglertunneler, så vel som dem som kommer inn til regionen med lastebil, er det nå et overskudd av varer på det lille marked.
Talsmannen for Hamas, Sami Abu Zuhri, hevdet, at avtalen er “en del av den sammensvergelsen av israelere, arabere og europeere, som vil gjeninnføre det Fatah-ledete palestinske selvstyre i Gaza.”
Bistanden til Gaza stiger med 60 prosent
Mens Hamas gjentar sine påstander om at Israel har sultet befolkningen ved å begrense strømmen av bistand gjennom grenseovergangene på land, har nye politiske endringer resultert i hva Gazas detaljhandlere kaller en overflod av varer i regionen.
Dataerfaringer fra Koordinatoren for regjeringens aktiviteter i territoriene (CoGAT) for juni, viser en 60 prosent stigning i bistand fra Israel til Gaza via Kerem Shalom-overgangen.
En ny felles spesialstyrke, bestående av medarbeidere fra Det palestinske selvstyre og IDFs CoGAT, ble opprettet for å kontrollere de politiske endringer og arbeidet med å fremme koordinerte prosjekter, som skal overvåkes av det internasjonale samfunn. Spesialstyrken arbeider, ifølge en erklæring fra IDF-talsmannens kontor, også fortsatt med å finne måter, så man kan øke kapasiteten av varer, som daglig blir overført via grenseovergangene.
Mer enn 3.000 lastebiler kjørte inn til Gaza via Kerem Shalom- og Karni-grenseovergangene sist måned. Dessuten fortsatte den jødiske stat med å forsyne regionen med gass til oppvarming (4 millioner liter), gass til matlaving (4.000 tonn) og dieselolje (cirka 600.000 liter).
Omkring 2.500 innbyggere i Det palestinske selvstyre i Gaza kom i juni måned også inn i Israel via Erez-overgangen, som er spesielt beregnet for transport av mennesker. Antallet er en 25 prosent øking i forhold til tidligere tall.
I alt er antallet lastebiler, som kjører inn til Gaza gjennom de israelske grenseovergangene, ifølge CoGAT, steget med 12 prosent.
www.israelnationalnews.com
Tenketank sier at Israel vil angripe iranske universiteter
En britisk tenketank, Oxford Research Group (ORG), har kommet med en rapport som sier at Israel er klar til at angripe Irans nukleære anlegg og advarer mot å gjøre det. Gruppen er delvis finansiert av Ford Foundation, og dets analytikere har tidligere slått til lyd for forhandling med Iran og skrevet artikler som portretterte Hamas i et positivt lys.
“Potensialet for et israelsk militærangrep på Iran på grunn av dets atomprogram har vokst voldsomt, men konsekvensene ville være ødeleggende og føre til en lang krig,” advarer ORGs Paul Rogers i sin rapport “Militær aksjon mot Iran: Virkning og følger.” Rapporten analyserer den seneste utviklingen og hevder, at Israel nå fullt ut er i stand til å angripe Iran, idet Israel har utviklet nye systemer, som inkluderer langtrekkende kampfly og bevæpnede droner.
Ikke kun militære mål
Rapporten forutsier, at et angrep  fra den jødiske stat ikke ville være “fokusert kun på ødeleggelse av ‘militære eiendommer’ – nukleære og missilmål – men også ville ramme fabrikker og forskningssentre – og til og med universitetslaboratorier – med henblikk på å gjøre så meget skade som mulig på den iranske ekspertise som understøtter atomprogrammet.”
Videre ville den israelske kampanje “ikke være begrenset til fjerntliggende baser, men innebære direkte bombing av mål i Teheran,” formoder ORG. “Den ville sannsynligvis omfatte forsøk på å drepe de teknokrater som forvalter Irans atom- og missilprogrammer.”
Rogers sier at det ville være atskillige sivile tap – ikke bare blant de ansatte ved Irans atom- og missilprogrammer, men også blant deres familier, fordi beboelseskvarterer ville bli truffet i tillegg til ansatte i fabrikker, forskningsinstitutter og på universiteter.
Irans atom- og missilprogrammer ville bli svært beskadiget, heter det i rapporten; men den iranske politiske enhet vil tilta og gjøre president Mahmoud Ahmadinejads grep om makten mere stabil.
Missiler mot Israel
Som gjengjeld kunne Iran trekke seg fra ikke-spredningstraktaten (NPT) og straks treffe foranstaltninger til å utvikle atomvåpen ved å bruke “dypt begravde fasiliteter, som, ifølge rapporter, er under oppførelse.”
Det ville bli missilangrep mot Israel; aksjoner vil forårsake en kraftig stigning i oljeprisene ved å stenge Hormuz-stredet; paramilitære og/eller missilangrep mot vestlig produksjon av olje fra Golfen, forarbeidings- og transportmuligheter og “sterk støtte til” militser i Irak og Afghanistan, som er imot USA og dets allierte.
Rapporten advarer om at “et israelsk angrep på iranske atomanlegg helt sikkert ville bli begynnelsen på en langsiktig prosess av regelmessige israelske flyangrep, som ytterligere kan forhindre utviklingen av atomvåpen og mellomdistanseraketter. Iranske reaksjoner ville også være langsiktige og varsle en langvarig krig med globale så vel som regionale konsekvenser.”
Israelske Knesset tar kampen opp mot palestinsk boikott
Israels Knesset vedtok onsdag den første behandling av et nytt lovforslag, som vil forhindre overførsel av midler til Det palestinske selvstyre, hvis sistnevnte fastholder sin nåværende boikott av jødisk produserte varer og tjenesteytelser.
Den palestinske boikott som har gjort det ulovlig for gjennomsnittspalestinere å handle i israelske kjøpmannsforretninger i f.eks. Judea og Samaria, har allerede medført en stigning i økonomiske problemer for palestinerne.
Men israelske lovgivere sa, at det skader også jødiske virksomheter i disse områdene. For å overbevise Det palestinske selvstyre om at det skal endre sin politikk, ble det vedtatt i Knesset at Israel bør stanse overførsel av skatteinntekter og andre midler til den palestinske regjering.
Overførselen av slike midler er en del av Israels engasjement i henhold til sine inngåtte fredsavtaler med palestinerne. Men det er også regelmessige, uforstyrrede økonomiske forbindelser mellom Israel og palestinerne. Israelerne hevder at de ikke er bundet til å overholde sine forpliktelser, hvis palestinerne krenker sine.
Det nye lovforslaget ville også gi kompensasjon til virksomheter som er rammet av den palestinske eller andre boikotter, noe som regelmessig påføres Israel av utenlandske elementer.
www.israeltoday.co.ilStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: