Lichter, grunnlegger av IAF, er død

George Lichter, 1921-2013
George Lichter, 1921-2013

George Lichter, et «prominent medlem av en generasjon som jobbet frivillig for Israel selv om man var utlending,» døde i forrige uke, 92 år gammel. Det er Israels flyvåpen som melder dette på sin nettside.
Israels flyvåpen ble bygget opp av hardtarbeidende utlendinger. Noen av dem hadde spesielle forutsetninger og kunnskap som trengtes for å bygge opp en helt ny våpengren. En av disse var nettopp Lichter.
Han var født i Brooklyn i USA i 1921 av jødiske foreldre. Helt siden han var ung søkte han spenning, og han elsket fly. Han ble pilot i USAs flyvåpen, og var stridende i Den annen verdenskrig som pilot og fikk flere medaljer for dette.
Lichter meldte seg som frivillig i det nyopprettede israelske flyvåpen (IAF – Israel Air Force). Planen var at han skulle undervise i det tyske Messerschmitt i Tsjekkoslovakia. Blant elevene hans var avdøde Motti Hod, som ble IAFs sjuende sjef, og Danny Shapira. Disse to fløy sammen med ham under Operation Velveeta 2, da 60 Spitfire Israel kjøpte av Tsjekkoslovakia skulle flys hjem med mellomlanding i Jugoslavia til Israel. Operasjonen var topphemmelig, det gjaldt å ikke fornærme verken England eller Sovjet. To fly ble beslaglagt av greske myndigheter på Kypros da det måtte nødlande, men flygeren røpet ikke planen. Noen av flyene styrtet underveis. Israel sendte en diplomat til Hellas senere, og flyene fikk reise.
«Vi rullet ut fra raden med fly, og George foretok den siste inspeksjonen. Med full gass ble maskinen virkelig levende. Vi tok av, og det var først da jeg oppdaget dette flyets sanne vesen. Han åpnet motoren, løftet halen på flyet og svingte skarpt til venstre, og på denne måten gjorde han det veldig vanskelig for piloten å holde retningen under takeoff,» skriver den pensjonerte oberst Shapira i sin bok «History of Israeli Air Force in the War of Independence» om en av flyturene med Lighter. «En ilddåp som gikk bra, og jeg tenkte for meg selv at til tross for Messerschmitts fryktelige image: «du kan temme beistet.»»
Les om IAFs flyakademi her… (engelsk)
IAF: George Lichter, grunnlegger av styrken, er dødStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: