Kristne i Israel: – vi er ikke arabere

En kristelig konferanse med tittelen "Israelske kristne - gjør seg fri?" Foto: Dudi Vaaknin
En kristelig konferanse med tittelen «Israelske kristne – gjør seg fri?» Foto: Dudi Vaaknin

Den israelske avisen Israel Hayom hadde i sitt helgebilag sist helg en artikkel om kristne arabere i Israel, mennesker som lever i den nordlige delen av landet, og som i økende grad identifiserer seg med den jødiske staten.
Det gresk-ortodokse presten Gabriel Nadaf ble intervjuet i magasinet, i forbindelse med at avisen dekket en kristelig konferanse. Han gjentok flere ganger på konferansen at «jøder og kristne tilhører den samme pakt.»
Fader Nadaf tok også et oppgjør med betegnelsen «arabisk kristen». De kristne var i her lenge før de arabiske muslimene erobret landet. «Vi er ikke arabere,» sa han. «Vi er simpelthen kristne som snakker arabisk».
Presten og hans meningsfeller har naturlig nok møtt mye motbør. Truslene, også dødstrusler, er tallrike. Men, som Nadaf uttrykker det: «vi har brutt igjennom frykt-barrieren.» Mange flere «arabiske» kristne vil nå ta et klarere og tydeligere standpunkt, er hans klare oppfatning.
Også en tidligere israelsk offiser, Bashara Shlayan, talte på konferansen. Han har startet opp et kristelig politisk parti i Nasareth. Også Shadi Haloul, som representerer de kristne maronittene i Israel, talte på stevnet.
Også avisen Israel Today har fulgt disse menneskene en stund, og kaller dem «modige kristne». De ser positivt på at også mainstream media i Israel har fått med seg fenomenet, – man ser på disse kristne som allierte, og er med på en positiv måte med å spre ordet om denne gode forbindelsen.
Israel Hayom konkluderte ifølge Israel Today med at «disse modige menneskene må vi bare trykke til vårt bryst,» og legge forholdene best mulig til rette for dem, og integrere dem i samfunnet vårt. Og mest av alt: vi må beskytte deres liv med vårt.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: