Jordan og Israel enige om fortsatt israelsk nærvær i Jordan-dalen

 

Israels statsminister Benjamin Netanyahu  og IDFs stabssjef Benny Gantz ser utover Jordan-dalen
Israels statsminister Benjamin Netanyahu og IDFs stabssjef Benny Gantz ser utover Jordan-dalen

Israel Today skriver at amerikanerne og Det hasjimittiske kongedømmet Jordan begge er enige i Israels krav om å beholde kontrollen over Jordandalen i enhver fremtidig fredsavtale med Palestina-araberne.
Det var i et nytt forslag til begge parter, både Israel og til de palestinske selvstyremyndighetene, at USAs utenriksminister John Kerry mente at den jødiske staten måtte kunne fortsette sitt millitære nærvær i Jordan-dalen. Dalen har stor strategisk betydning.
Man mener den nye amerikanske holdningen kan være et resultat av press fra Jordan. Ifølge den israelske avisen Ma’ariv, skal Jordan og Jerusalem ha koordinert et fremstøt for å overbevise Kerry om den avgjørende betydningen det har at Israel fortsatt har kontroll på grenseområdene.
Israel har lenge insistert på at landet må fortsette å ha kontroll på dette området, selv om en eventuell fredsavtale skulle ende opp med å gi fra seg store deler av Judea og Samaria (området man kaller «Vestbredden.») Tilstedeværelsen ville tjene som avskrekking og på den måten fungere som beskyttelse mot aggresjon fra Palestina-araberne.
Jordan ønsker å ha Israel i Jordan-dalen for å unngå enda mer tilstrømming av Palestina-arabere inn i kongedømme. Jordans majoritet av Palestina-arabere har tidligere truet monarkiet, også under borgerkrigen i Jordan i 1970-71. Beduinene i Jordan støtter opp under det hasjimittiske kongedømmet.
Som forventet, skriver Israel Today, reagerer de palestinske selvstyremyndighetene svært negativt på nyhetene.
Som SMA skrev 9/12, uttalte den palestinske sjefsforhandleren Yasser Abed Rabbo til det franske nyhetsbyrået AFP at Kerry hadde satt hele forhandlingsprosessen i fare, og at alt sammen kunne «bryte sammen» hvis man ga etter for det israelske kravet. Senere skal han ha sagt til palestinske medier at Obama-administrasjonen hjelper til med Israels «ekspansjons-agenda» under foregivende av å være «sikkerhets»ordninger. Alt sammen angivelig for å blidgjøre den jødiske staten etter den famøse avtalen (som egentlig ikke er en avtale, eller en avtale om ingen ting – OG som allerede brytes) med Iran.
USAs ambassadør til Israel, Dan Shapiro, sa til Israel Radio at Rabbos påstander ikke var korrekt, og at Washington ikke hadde laget noen forbindelse mellom Iran-avtalen og forhandlingene mellom Israel og Palestina-araberne.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: