Det nye EU-direktivet som forbyr EU som organisasjon å handle med firma som har jødisk eierskap dersom de befinner seg utenfor den såkalte grønne linjen, er ikke veldig populært i Israel. Den grønne linjen er våpenhvilelinjene etter krigen som araberne startet mot Israel med den hensikt å ødelegge staten i 1948, og er ikke på noen måte formelle grenser.
Statsminister Benjamin Netanyahu innkalte torsdag til et eget møte med de ministre som er aktuell i saken. Hensikten var å diskutere hva den israelske regjering skal gjøre med denne, sett med israelske øyne, urettferdige regelen.
Les gjerne vår artikkel om direktivet: Europa mot jødene – igjen
Ett av emnene som ble diskutert, var Israels deltagelse i EUs omfattende program «Horizon 2020», et program som skal promotere vitenskapelig forskning og utvikling. Som vi vet har jødene vunnet rundt 20% av Nobelprisene som er gitt gjennom årene, til tross for at de utgjør kun ca 0,2 % av jordens befolkning. Det betyr at jødene har noe å bidra med i dette programmet, og at Europa vil tape på en uteblivelse.
Problemet er at også Israel vil tape på det. Akademikere i Israel har advart mot at en uteblivelse fra programmet vil være ødeleggende for landets vitenskapelige posisjon.
Det ble derfor ikke tatt noen spesifikk avgjørelse om «Horizon 2020» på dette møtet. Alle ministrene var derimot enige om at direktivet har en ødeleggende effekt på et mulig sluttresultat etter forhandlinger med palestinerne.
Det ble derimot vedtatt at Israel ikke vil undertegne noen ny avtale med EU som inkluderer de betingelsene EU setter for dem. Regjeringen vil be EU om «avklaring om den territorielle klausulen.»
[pullquote]Dette er slik de ble publisert, og slik blir det. (Andreas Reinicke, EUs spesialutsending)[/pullquote]Til tross for massiv kritikk fra Israels side, nekter EU å kansellere, endre eller utsette direktivet, som inneholder retningslinjer om handel med firma eller institusjoner som har forbindelse bak den grønne linjen. Andreas Reinicke, som er EUs spesialutsending for fredsprosessen i Midtøsten, sier til The Times of Israel at «retningslinjene vil tre i kraft som de er. Dette er slik de ble publisert (i EUs offisielle journal) som en juridisk lovlig handling, og slik blir det.»
En mengde prominente kritikere både i Israel og utenfor har stilt EU spørsmål om hvorfor de ikke tar stilling i de mer enn 200 andre territorielle konfliktene som eksisterer i verden. De handler gladelig med en rekke store, økonomisk sterke land, som både bryter menneskerettigheter og ligger i konflikt med sine naboer om territorier.
Det virkelige hinderet for fred mellom jøder og arabere er hat. Den dagen PA-araberne anerkjenner Israels rett til å eksistere (Fatah, PLO og Hamas har alle i sine charter at Israel (fienden) skal kjempes mot og utslettes), og setter seg ned og vil forhandle om fred, kan det bli fred.
Les mer om saken:
Ashton vil ha fortgang i jødefiendtlige retningslinjer