Israel: Memorial Day

I dag minnes Israel sine falne soldater. I den forbindelse viser landet en side som man ikke skulle tro det hadde, hvis man kun lytter til den pro-palestinske armadaen av meningsytrere.
Her prøver man febrilsk å skape et inntrykk av at Israel er ikke bare aggressiv, men også rasistisk og at det hersker apartheid-tilstander i landet. Man overser glatt at Israel har en arabisk og muslimsk minoritet, som innehar fulle borgerrettigheter på linje med jødiske israelere.
På minnedagen i dag minnes man derfor også de falne forsvarere av Israel som er ikke-jødiske. Det er rundt 600 arabere, drusere, beduiner og tsjerkessere som både er falne soldater, og ofre for terror.
Druserne, en utbrytersekt fra islam, er den eneste minoriteten som som gruppe har tatt på seg forpliktelsen til å forsvare landet, og de tjenestegjør i store antall i IDF, side om side med jøder. Også i eliteenhetene finnes mange av dem. Hundrevis av beduiner fra Negev tjenestegjør også. Mange av dem sier de ser militæret som en mulighet for å gjøre personlig suksess, men de ser også deltagelsen som en anledning til å bedre beduinenes rykte blant israelerne.
To muslimske arabiske brødre, Milad og Muhammed Atrash, skapte overskrifter i 2014, da de valgte å tjenestegjøre i IDF, til tross for at de ikke pliktet dette. De trosset også misbilligelse fra sine egne. «Jeg vil innrulleres slik at jeg kan forsvare landsbyen og folket mitt,» sa en av brødrene til nyhetsmediene.
Times of Israel nevner flere, særlig drusere, som har nådd langt opp i forsvaret. Yusef Mishleb var den første druser som fikk graden major i 2001, og han tjenestegjorde i en rekke stillinger før han ble pensjonert i 2008. Han var også sjef for Hjemmefronten.
Det finnes driusere som tjenestegjør som piloter, og som kommandosoldater i en ekstreme elitetroppen Sayeret Matkal, og også i andre stridsenheter.
Noen av minoritetssoldatene tjenestegjør i vanlige tropper side om side med jøder og andre minoriteter, mens andre foretrekker å være i grupper med sine egne. Herev-bataljonen er en slik enhet, som består så å si utelukkende av drusere, men det finnes også noen andre muslimske og arabiske soldater i bataljonen. Beduinene som tjenestegjør i IDF er for det meste sporfinnere, og er medlem av Sør-kommandoens ørken-oppklaringsbataljon.
En av toppsjefene i IDF roste bataljonen i 2013. – Beduinsoldater over hele landet gjør et hellig arbeid, sa han under en prisutdeling. – Deres profesjonelle opptreden og ansvarsfølelse har forebygget og avverget mangt et terrorangrep.
Beduiner og drusere tjenestegjør også i andre grener, som i det israelske politiet, i fengselsvesenet og i grensepolitiet.
I september 2014 deltok president Reuven Rivlin, forsvarsminister Moshe Ya’alon og daværende sjef for IDF, Benny Gantz i en seremoni med 15.000 deltakere, for å minnes falne soldater fra det drusiske samfunnet. Gantz fremhevet betydningen av å huske «partnerskap, vennskap, respekt og enhet i det israelske samfunnet.»
Yom Hazikaron, det hebraiske uttrykket for Minnedagen, feires over hele landet. Man bruker symboler, bønner og seremonier fra de jødiske høytidene, men denne dagen er kanskje mer enn noen annen dag i den jødiske kalender, en dag hvor man står sammen med familiene til de falne fra alle de forskjellige minoriteter i landet.

En soldat fra Herev, forsvarsenheten som består nesten utelukkende av drusere. (Foto: CC BY-kikasso/Flickr)
En soldat fra Herev, forsvarsenheten som består nesten utelukkende av drusere. (Foto: CC BY-kikasso/Flickr)

Støtt SMA

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644