I serien «det du garantert ikke får lese i norske aviser» kan vi føye til nok en suksesshistorie fra Israel.
Under overskriften «Ved begynnelsen av en ny tid» skriver Michael Ordman at det ikke bare er viktig å se tilbake på hva Israel har oppnådd til nå, men også på hva Israel gjør i øyeblikket! Begge deler viser at den jødiske staten fører menneskeheten inn i en fremtid som er veldig forskjellig fra nå, både medisinsk og teknisk.
I den verden vi nå begynner å se spire frem, er det håp om at ingen lenger skal lide av demens. Professor Michal Schwartz og hennes team ved Weizmann-instituttet forsker på endringer i hjernen hos eldre mennesker, som hindrer immune hjerneceller fra å reparere skader i hjernen. Dette åpner for nye behandlingstyper som kan hindre degenerering av hjernen. Også Parkinsons kan etter hvert kureres, kanskje ved hjelp av sukker-erstatningen Mannitol. Forskere fra Tel Aviv universitet har funnet ut at dette stoffet beskytter hjernen mot sykdommen.
Les også: Israels 10 på topp i kampen mot Parkinsons
Den store svøpen – kreft – vil en dag være fortid, takket være spesialister som den israelske professoren Alexander Levitzki ved Hebrew University i Jerusalem. The American Association for Cancer Research har nettopp tildelt forskeren 2013-prisen for «fremragende resultater i kjemi» innen kreftforskning.
Les også:
Israelske forskere med nyoppdagelse om brystkreft
Israelske forskere utvikler «cluster-bombe» mot kreft
Gjennombrudd for kreftcelleforskning
Israeler fikk forskningspris av Den amerikanske kreftforening
Også andre problemer med immunsystemet er i ferd med å bli løst. Professor Rifaat Safadis team fra Hadassah Medical Center i Jerusalem har funnet ut hvordan proteinet Neuroliglin 4 enten kan bekjempe fatty leversykdom, eller helbrede den.
Mens vi er på medisinens område, så er det israelske selskapet Teva verdens største produsent av standardmedisiner. I USA er hver sjette medisinresept på et Teva-produkt. Direktøren i firmaet uttrykte det slik nylig: «Vi er et israelsk firma, og vi kommer til å fortsette å være det. På fabrikken vår i Ashdod lager vi medisiner, mens noen (i Gaza) skyter raketter.»
Les også: Positivt nytt fra Israel
I den nye gull-æraen skulle man ikke tro noen beskyldte Israel for å være en apartheid-stat. Alle skal vite hvordan sykehusene i Israel ansetter arabiske muslimer på linje med jøder på alle nivåer. For eksempel er den 57 år gamle kardiologen dr. Aziz Darawshe fra den arabiske landsbyen Iksal i nærheten av Nasaret, ansatt som ny direktør ved akuttavdelingen ved universitetssykehuset ved Hadassah i Jerusalem. Han er også leder for Israels forening for akuttmedisin.
Les også:
PA-araber med Parkinsons behandlet i Israel
Gutt fra Gaza får medisinsk behandling i Israel
Israelske leger redder guttepjokk fra Gaza
Enhver skal også vite at israelske sykehus hvert år behandler tusener av Palestina-arabiske barn. Som søskenparet Ahmad og Hadil Hamdan fra Gaza, som begge lider av en nyresykdom. De får dialysebehandling ved Rambam medisinske senter i Haifa i Israel. Bare len deg bakover og nyt de vakre bildene av Israels mangeartede befolkning og kulturer.
Les også:
Telefonsenter i beduin-moské
Jerusalem ruster opp skolene i arabiske områder
Israelsk apartheid? Jeg må le!
Israel er verdens tredje mest innovative land, ifølge en undersøkelse gjort ved Massachusetts Institute of Technology ved hjelp av 61 eksperter fra 20 land. Israels jordbruksteknologi er i ferd med å eliminere sult i Afrika, India og Kina. De siste oppfinnelsene er en billig robot-melkemaskin fra det israelske nystartede firmaet MiRobot. Oppfinnelsen blir markedsført som «det største som har hendt i melkeprodusentenes verden på 100 år.»
Les også:
Intel åpner forskningssenter i Israel
Israelske fly sikrere
Israelsk programvare i Windows Server
Pris til israelske forskere
MiRobot kjører nå ut på et road show i USA sammen med fire andre israelske nyoppstartede agri-tech firmaer. Ett av dem er SolChip (solcelledrevne sensorer for sporing av buskap) og EdenShield (naturlige urter som forhindrer insektangrep på planter).
Les også: Israelsk hjelp til Sør-Sudan
Lagring av elektrisitet vil snart bli langt mer effektivt enn det er i øyeblikket. To israelske firma er i tet i denne teknologien. Enstorage i Tel Aviv har produsert verdens første batteri basert på hydrogen-brominflyt, som skal tilknyttes det nasjonale energinettet. Det er det billigste, minste og kraftigste batteriet på markedet. Det andre firmaet, Phinergy, gjorde inntrykk på USAs president Obama med sitt evolusjonerende aluminium-luft batteri. Det kan forsyne et elektrisk kjøretøy med kraft for 1600km kjøring før lading trengs. Dette er tre ganger lenger enn noen av konkurrentene.
Les også: Teknologi som kan reversere Babels forbannelse
I morgendagens verden vil det ikke være tørke eller mangel på vann. Israel, verdens mest effektive land på vannbruk, investerte 3 milliarder NIS i infrastruktur i 2012. Israel markedsfører sine avsaltnings- og gjenbruksmetoder over hele verden. Israel vil også bli et økonomisk maktsentrum. Valutaen er allerede verdens sterkeste. Av alle de 31 valutaer som blir overvåket av Bloomberg, var israelske shekel den sterkeste i de første tre månedene i 2013. Av grunnene som nevnes til dette, er Israels stabile vekst og forventninger til de økonomiske virkningene av gassfeltet Tamar.
Les også:
Bloomberg går for investeringer i Israel
Israel: vekst i økonomien
Men finansiell styrke og teknologiske fremskritt er ikke nok. «What the world needs now is love» – det verden trenger nå, er kjærlighet. Komponisten bak denne sangen, Burt Bacharach, kommer til den jødiske staten i juli for å synge noen av sine 70 hits som har nådd top 40. Vi burde alle «Say a little prayer» – be en liten bønn. Kanskje vi da vil få noen «Magic Moments» som kan inspirere oss fremover og inn i en bedre fremtid.
Les også:
De prøvde å drepe oss. Vi vant. Nå endrer vi verden
Israelsk nødhjelp i Japan
En god kveld for jødiske talenter
Røverstaten Israel