Irans utenriksminister sier Iran har en absolutt rett til å anrike uran

Mohammad Javad Zarif, her med EUs utenriksminister Catherine Ashton (foto AFP / Stan Honda)
Mohammad Javad Zarif, her med EUs utenriksminister Catherine Ashton (foto AFP / Stan Honda)

Den iranske utenriksminister Mohammad Javad Zarif insisterte mandag på at Iran har en «absolutt rett til» å anrike uran på sin egen jord, melder Al Arabiya.
Det er få ting som opptar den israelske regjering i øyeblikket enn Irans bestrebelser på å få kjernefysiske våpen. Ingen andre stater i verden står overfor en konkret trussel om utslettelse fra et annet land. Iran har gjentatte ganger, da Mahmoud Ahmadinejad var president, kommet med direkte trusler mot Israel. Den nåværende presidenten Hassan Rouhani ordlegger seg mer diplomatisk, men Israels statsminister mener verden for lett lar seg dupere av fine ord – uten handlinger. Han kaller Rouhanis fine ord for bedragerske, – og sier at det er ikke Rouhani som styrer Iran, men Khamenei, landets religiøse muslimske overhode.
Mens Ahmadinejad var en «ulv i ulveklær,» sier Netanyahu at Rouhani er en «ulv i fåreklær.» «Men det betyr ikke at vi skal la ham legge ull over våre øyne,» fortsatte han.
Iran har gjentatte ganger insistert på at deres kjernefysiske program utelukkende er av sivil, fredelig art, med formål å styrke landets energiforsyning, mens kritikerne mener man slett ikke må produsere anriket uran for å fremskaffe energi.
«Kunsten å beherske sivil kjernefysisk teknologi på iransk jord, også anrikelse av uran, er en absolutt rettighet som Iran har,» sa Zarif på et møte med den sveitsiske viseutenriksminister Yves Rossier i Teheran.
«De siste årenes hendelser har vist at holdningen med trusler og sanksjoner ikke har styrket den andre partens interesser. Og ved å fortsette med slike holdninger blir bare å gjenta feilene man har gjort, og de kan ikke forhindre Iran fra å beherske sivil kjernefysisk teknologi,» la han til.
Vesten og Israel har lenge anklaget Iran for å prøve å utvikle kjernefysiske bomber under dekke av å være et sivilt program. Teheran har på det sterkeste avvist beskyldningene.
Iran og seks mektige verdensmakter, Storbritannia, Kina, Frankrike, Tyskland, Russland og USA skal ha forhandlinger i Genève den 15. oktober for å prøve å finne en løsning på det kjernefysiske spørsmålet.
Iran har hatt enorme problemer med nettopp denne anrikelsen av uran, ikke minst fordi et mystisk datavirus, som kun angriper akkurat det utstyret Iran brukte til å anrike uran, fullstendig ødela prosessen for dem. Stuxnet, et datavirus som er så stort at absolutt ingen småbedrift eller hacker hadde kunnet ha kapasitet til å lage noe så stort og omfattende, satte angivelig anrikelsen tilbake med to år. Flere fysikk-kapasiteter i Iran ble skutt av statens ledelse, i den tro at disse var ansvarlig for å ha bragt viruset inn i landet. Fremstillingen skjer i lukkede anlegg som ikke har forbindelse til Internett, så Iran må ha hatt utro tjenere som ønsker det kjernefysiske programmet lagt øde.
Møtet om en ukes tid er det første mellom Iran og de seks andre siden Hassan Rouhani ble valgt til president i landet, skriver Al Arabiya, som kaller presidenten «moderat».
De seks vil ha Iran til å holde anrikningen av uran på et nivå på 20 prosent, som er det som trengs for en medisinsk forskningsreaktor ifølge landet selv, og at Iran slutter anrikningen i et underjordisk anlegg i Fordo. Til gjengjeld vil de seks landene lette på sanksjonene av handel med gull og petrokjemikalier.
Men Zarif sa søndag at disse tilbudene nå «er historie», og at gruppen må komme til forhandlingsbordet med «en ny tilnærming.»
USAs utenriksminister John Kerry sa mandag at han på det sterkeste henstiller til Iran å komme med nye forslag.
«Gruppen på seks land la et forslag på bordet i Almaty, og jeg tror ikke Iran enda har respondert tilstrekkelig på akkurat dette forslaget. Så jeg tenker vi venter og ser hva Iran legger i sitt syn nå,» sa Kerry til journalister i Indonesia etter et møte med den russiske utenriksminister Sergei Lavrov.
«Det vi trenger er en liste med forslag fra Iran som til fulle viser hvordan de ønsker å overbevise verden om at deres program er fredelig,» sa han.
Les mer om Iran på SMA:
Tidligere Mossad-offiser: sanksjoner virker ikke
Iran vil bringe krigen til Israel, og enda lenger
Israel vil lamme Iran dersom angrep
Mossad bak eksplosjon i Iran?
Iran er Israels eneste eksistensielle trussel
Ashkenazi innrømmer befatning med Stuxnet
Alle artikler om Stuxnet
Alle artikler om IranStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: