Iran og Syria truer

Israelsk F-15 jagerfly  stasjonert på Ovda-flybasenIsraels antatte angrep på Syria går ikke upåaktet hen. Iran har tidligere sagt at et angrep på Syria «er et angrep på Iran», og sa i dag torsdag at det rapporterte angrepet vil få «alvorlige konsekvenser for Tel Aviv.»
Syria sa også at angrepene «ikke vil forbli ubesvart.» Syria har antagelig mer enn nok med å takle sine interne problemer, med en opposisjon som vil fjerne Assad, og med seksti tusen av sine egne borgere drept i disse interne stridighetene.
Onsdag meldte Syria om angrep fra israelske kampfly mot et «forskningsanlegg» nordvest for hovedstaden Damaskus. Tidligere på dagen hadde det kommet meldinger om at Israel hadde bombet en våpenkonvoi nær grensen mellom Syria og Libanon, som skal ha fraktet våpen til terrorgruppen Hizbollah.
«Det israelske regimets angrep på Syria vil få alvorlige konsekvenser for Tel Aviv», ble en av Teherans viseutenriksministre sitert på.
Irans utenriksminister Ali Akbar Salehi fordømte flyangrepet på landets offisielle TV-kanal. Han kalte angrepet en klar overtredelse av Syrias suverenitet. Fordømmelsen hans var omtrent likelydende med uttalelsene fra Russland, Den arabiske liga og Hizbollah.
Iran advarte i forrige ute Vesten mot å blande seg inn i den pågående borgerkrigen i Syria. Det var da uttalelsen «et angrep på Syria er å anse som et angrep på Iran» falt.
Syrerne sier «alle slags svar på Israels aggresjon er mulig» fra offisielt hold. «Sionistene prøver å bruke situasjonen i Syria til å lage krise igjen når styret i landet er i ferd med å finne en diplomatisk løsning.»
Syrias ambassadør til Libanon, Ali Abdel Karim, sa at Israel, Amerikanerne og de arabiske regimene som velger deres side, «vet at Syria vil forsvare sin suverenitet og sitt land.»
Forskningssenteret Jamraya som ble bombet, inneholdt viktige elementer i Syrias rakettprogram, og det fantes også et anlegg for kjemiske våpen, ifølge diplomater som er kjent med situasjonen.
Israel har avvist å kommentere påstandene om angrep. Talsmenn for det israelske forsvare har i det senere sagt at Israel vil handle for å hindre kjemiske eller andre våpen å falle i hendene på Hizbollah. Visestatsminister Silvan Shalom sa sist søndag at alle former for våpenleveranser til Hizbollah «er å krysse en grense som vil kreve en annerledes tilnærming.»
Rapportene om angrepene skal ha meldt at våpenforsendelsen inneholdt russiske sofistikerte SA-17 antiluft-missiler, noe som dersom Hizbollah får tak i det, kan sette dem i stand til å skyte ned israelske jetfly, helikoptere og overvåkningsdroner. Offiserene som fortalte dette ba om anonymitet, fordi de ikke hadde lov å uttales seg.
Russlands utenriksminister snakket om «alvorlig overtredelse av FNs charter» og at angrepet var «uakseptabelt» dersom det «uprovoserte angrepet på mål i en suveren stats territorium». Utenriksdepartementet i landet sa i en offisiell uttalelse at «hva som enn er motivene, er dette ikke berettiget.»
Hizbollah fordømte selvfølgelig også angrepet. De hevdet det var iverksatt for å hindre «arabisk og islamsk teknologisk nyvinning.»
Libanon og Den arabiske liga fordømte Israel for angrepene. De kalte det en overtredelse av landenes suverenitet.
Jerusalem har lenge fryktet at kjemiske våpen i Syria skal brukes mot Israel.
Tidligere i uken ble et Iron Dome-batteri flyttet til Haifa i nord. Byen ble i 2006 beskutt av raketter fra Hizbollah. Israel kalte flyttingen «rutine.»
Tzachi Hanegbi, en av statsminister Benjamin Netanyahus nære medarbeidere, sa at slike angrep godt kan komme til å skje i fremtiden. Han sa at presisjonsangrep kan være nok for å forhindre Hizbollah i å få sofistikerte våpen fra Syria.
«Israel ville foretrekke at Vesten kunne ta kontroll på disse våpensystemene» sa Hanegbi. «Men fordi det ser ut til at verden ikke har tenkt å gjøre det som man gjorde i Libya eller andre steder, står Israel overfor et dilemma, slik det så mange ganger før har gjort, og er de eneste som vet hva man skal gjøre.» Selv ikke presisjonsangrep kan helt fjerne den substansielle trusselen dette utgjør dersom disse våpnene kommer i Hizbollahs hender, mente han.
Times of Israel

Støtt SMA

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644