Hvem definerer terrorisme?

Isaac Bachman, Israels ambassadør til Sverige. Foto: Claudio Bresciano
Isaac Bachman, Israels ambassadør til Sverige. Foto: Claudio Bresciano

Jøders lidelser er ikke som våre.
Det er vanskelig å trekke noen annen konklusjon etter oppstyret etter uttalelsene den israelske ambassadør til Sverige kom med tirsdag. I et radiointervju med Sveriges Radio sammenlignet Israels ambassadør til Sverige, Isaac Bachman frigivelsen av de 104 PA-arabiske terroristene med å sette den ekstreme terroristen Anders Behring Breivik fri.
På en måte har altså norske pårørende etter Utøya-massakren i egne øyne monopol på ikke bare å definere hva som er terrorisme, men også på å føle sorg og fortvilelse. Ingen andre har noen rett til å sammenligne sine lidelser med sine egne. I alle fall ikke israelere.
Dette vitner for det første om en historieløshet og kunnskapsløshet uten sidestykke, og dernest om en følelsesløshet og kynisme for andres lidelser midt oppe i deres egen sorg og fortvilelse. For øvrig helt i klasse med norske embedsmenns villige bøddeltjeneste for norske jøder i 1942, da 532 jøder ble arrestert og ført til «DS Donau» for å drepes i nazistenes konsentrasjonsleirer. Dessuten vitner kommentaren fra den svenske UI-ansatte om en skremmende kynisme og politisk retorikk.
«De grusomhetene som de [palestinske terroristene] har gjort, er det samme som hendte i Norge med Breivik, hvis du skal forstå det i Skandinavia,» sa ambassadøren til SR.
«Tenk om Breivik ble løslatt som en gest av en eller annen årsak,» la han til, og forklarte at Israel ikke har fått nok kreditt for å ha gått med på løslatelsen. «Forskning har vist at disse menneskene vender tilbake til kriminalitet. Det er ikke lett å få støtte blant folk til å frigi disse menneskene.»
Kommentarene kom som en reaksjon på den enorme frustrasjon og fortvilelse blant de etterlatte etter ofrene for de 104 terroristene som nå får friheten for at PA-arabernes avgåtte formann skal sette seg ned og samtale om forhandlinger med forhandlingsteamet fra Israel.
[pullquote]Disse menneskene som Israel nå frigir er frihetskjempere[/pullquote]Uttalelsene ble ikke vel tatt imot av norske etterlatte og andre som har meninger om saken.
«Jeg synes det er meningsløst å sammenligne dette med en massemorder fra Norge,» sier Trond Blattmann, som mistet datteren sin på Utøya, The Local. «Det ligner ikke i det hele tatt. Dette er en latterlig måte å snakke på.»
«Sammenligningen gir ingen mening,» legger Bjørn Ihler til. Han overlevde massakrene ved å gjemme seg på øyas sydspiss. «Breivik var en soloterrorist. Hans handlinger var basert på en uvirkelig situasjon. Situasjonen i Midtøsten er helt annerledes. Der er det en reell kamp for palestinsk frihet.»
Midtøsten-ekspert Per Jönsson ved Sveriges Utrikespolitiska Institut (UI) hadde heller ikke mye godt å si om sammenligningen.
«Sammenligningen med Breivik er vanvittig på flere måter. Breivik er veldig spesiell. Disse menneskene som Israel nå frigir er frihetskjempere, mordere og i noen tilfeller terrorister. Men de er likevel ganske normale mennesker.»
Les også
Stor motvilje mot terrorist-løslatelse
Israel løslater 104 terrorister
Tanker omkring løslatelse av 104 mordere
85 % av israelerne imot nok en «gest» fra Israels sideStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: