Bosettingene er ikke noe fredshinder

Gilo
Gilo

Israelsk boligbygging forhindrer ingen fredsavtale.
Det var Israels statsminister Benjamin Netanyahu som sa dette på en pressekonferanse i anledning av at FNs generalsekretær Ban Ki-moon er i Jerusalem for å støtte opp under de forestående fredssamtalene mellom Israel og representanter for PA-araberne.
«Vi må gå til selve roten av problemet, som er og alltid har vært at de konsekvent nekter å anerkjenne den jødiske stat, uansett hvor grensene måtte gå. Det har ikke nødvendigvis med bosettingene å gjøre, det er en sak som må løses, men de er ikke årsaken til at vi har en kontinuerlig konflikt.»
For en uke siden fikk Israel kraftig internasjonal fordømmelse fordi man annonserte at flere tusen nye boliger ville bli godkjent i Øst-Jerusalem og i Samaria og Judea. Noen av de PA-arabiske kommentarene gikk på at vedtaket kunne vippe fredsforhandlingene av sporet før de hadde begynt.
Man skal notere seg at kommentarene kommer etter at Israel har gjort en meget smertefull, og mange vil si umoralsk «gest» overfor PA-araberne, nemlig å frigi 104 fanger fra israelske fengsler. Samtlige fanger sitter inne med lange dommer for terroristvirksomhet.
Den israelske ambassadøren til Sverige gikk så langt at han sammenlignet løslatelsen med å frigi Anders Behring Breivik her i Norge. Det ble selvsagt ramaskrik. Ingen i hele verden har noen rett til å sammenligne den terrorisme de blir utsatt for, med den Breivik utsatte dem for. Norsk lidelse og norske tap av uskyldige menneskeliv er uten tvil aller verst av alle lidelser i hele verden. Midtøsten»ekspert» Per Jönsson i Sverige mener dessuten en del av disse menneskene slett ikke er terrorister, men «fredskjempere.» Dette er en uhørt respektløshet og kynisme overfor de jødiske ofrene.
Ki-moon var i Ramallah sist torsdag, og der ga han uttrykk for at bosettinger i Samaria og Judea, «Vestbredden» som man kaller området, kunne sette en tostatsløsning i fare.
Verden – og selvsagt PA-araberne – later til å tro at det ikke er forhandlinger som skal skje, men en ensidig tilbakelevering av land. Verdenssamfunnet med FN i spissen har i årevis kjørt løgnen om at det er «palestinernes land» som er okkupert «ulovlig» av Israel. Begge deler er misbruk av termer. Det er ikke avgjort på noen måte at okkupasjonen er ulovlig. Den er et faktum, og en følge av en krig som araberne initierte. Israel vant land, og etter den avtalen de selv, frivillig har gått med på å avtale, skal de forhandle med (noen) om landet. Ett av problemene med både Gaza og Samaria / Judea var at begge landområdene var okkupert ulovlig -. Av hhv. Egypt og Jordan, da Israel vant dem i krig med disse. At verdenssamfunnet fordømmer okkupasjonen, betyr ikke at den er ulovlig.
Et av de andre problemene er altså PA-arabernes manglende anerkjennelse av Israel. Israel ble presset til å anta PLO som sin forhandlingspartner. Både PLO, Fatah og Hamas, som styrer Gaza, er organisasjoner som er opprettet for å ødelegge og fjerne Israel. Ingen av dem har til nå anerkjent Israel som en jødisk stat.
Men til tross for hva verdenssamfunnet mener, er altså Israel i forhandlingsposisjon. Det vil si at de har noe å forhandle med. Israel har ikke til hensikt å gi fra seg alt de har måttet kjempe i krig for å vinne. Israel tapte en mengde menneskeliv i krigen i 1967, og vil ikke under noen omstendighet gi fra seg territorier de mener er avgjørende for landets sikkerhet og mulighet til å forsvare seg mot nye angrep. En fullstendig tilbakelevering uten gjenytelse fra PA-araberne er det samme som å si «vær så god, fortsett gjerne å angripe oss. Dere får jo alt tilbake som vi okkuperer, uansett.»
Utbyggingen i Judea og Samaria skjer i de områdene man regner med at Israel vil beholde uansett når og hvordan en eventuell fredsavtale vil bli. Og skulle dette ikke være tilfelle for noe av bebyggelsen, så viste Israel til fulle da de leverte tilbake Gaza, at det ikke forhindrer en tilbaketrekning. I Gaza bodde det mer enn 10.000 jøder. Alle disse er nå ute av Gaza, etter at Israel ga fra seg området for at araberne selv skulle få styre der.
«Jeg tror det er viktig å forstå at om vi bygger noen hundre leiligheter i Gilo eller Ramot, eller i de andre jødiske områdene i Jerusalem, eller i urbane områder som alle vet vil bli en del av Israel i de avsluttende forhandlingene, så er det ikke disse sakene vi trenger å diskutere. Også det palestinske forhandlingsteamet vet at det vil bli slik, har det lekket ut i Al Jazeera. Det som er viktig er hvordan vi skal få en demilitarisert palestinsk stat til endelig å anerkjenne og akseptere verdens eneste jødiske stat.»
Netanyahu utfordret også Ki-moon til å etterforske noe som nylig kom frem i en rapport, nemlig at sommerleirer for barn i Gaza, finansiert av FN, ble brukt til å indoktrinere barna med hat mot Israel og mot jøder, skriver Times of Israel.
«Det er veldig vanskelig å forberede neste generasjon på fred, hvis de samtidig blir fortalt at jøder nedstammer fra aper og griser.» «Jeg regner med du tar en kikk på dette forholdet i UNRWA-campene i Gaza. De skulle liksom være fredsleirer, men har i virkeligheten blitt brukt til å nære hatet og ideen om at Israel skal ødelegges, hos barna.»
Ban ga også uttrykk for at det er helt uakseptabelt at israelere skal leve i konstant frykt, med tanke på rakettene i sør, men også i forbindelse med den uforutsigbare situasjonen i Syria, og usikkerheten med hensyn til hva som vil skje i Egypt fremover.
«Ekte fred krever lederskap og kompromisser. Jeg håper at alle israelere gjør det de kan for at denne visjonen skal nås. FN, og jeg som generalsekretær, skal gjøre alt vi kan for å bistå dere i denne pågående prosessen.»
Les også
Hauser: -Evakuering av bosetninger er fantasitenking (Miff)Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: