Hamas – ikke så seierssikre lenger?

Hamas: politikk, veldedighet og terrorisme i Jihads tjeneste
Hamas: politikk, veldedighet og terrorisme i Jihads tjeneste

Ungdomsbevegelsen «Tamarod» («Opprører») på Gazastripen skaper usikkerhet for Hamas.
Ikke bare navnet gruppen har valgt seg, som er det samme som den anti-islamistiske bevegelsen i Egypt som fikk kastet Morsi, men også hele situasjonen i regionen gjør Hamas urolig, skriver Ari Soffer i IsraelNationalNews.
Morsi var Det muslimske brorskapets representant, men styret hans ble ikke likt av de sekulære egypterne – og han ble arrestert og tiltalt. Egypterne hadde kanskje fått for mye smaken på et mer sekulært styre, selv om Mubarak ikke akkurat var noen pusekatt. Og Brorskapet er organisasjonen som skapte Hamas, terroristbevegelsen som vant valget om styret på Gazastripen i 2006 etter at Israel trakk seg helt ut fra området.
I tiden som fulgte, tok Hamas et kraftig oppgjør med sine ideologiske motstandere, Fatah, som hovedsakelig er støttet av den sekulære, nasjonalistiske bevegelsen PLO. I seg selv også en terroristorganisasjon, men uten det religiøse aspektet som Hamas har. Fatah- / PLO-tilhengere ble slaktet i den blodige utrenskningen etter valget.
«Demokratiet» døde med Hamas. Ikke én gang siden valget i 2006 har Hamas våget å tillate noe nyvalg. De fikk flertall den gangen, men etter en del år med islamiststyre er ikke flertallet lenger så innlysende.
Forrige uke ble to større arabiske nyhetskanaler, Al Arabiya og Ma’an stengt ned av de ultramuslimske herskerne for angivelig «spredning av falske nyheter». Dette kan tyde på usikkerhet hos Allahs tjenere, mennene med skjegg.
Nå har nemlig mange innbyggere på Gazastripen fått nok av de religiøse innstrammingene. En mengde svært upopulære bestemmelser er blitt innført i disse årene, med forbud og påbud som griper sterkt inn i befolkningens dagligliv. Dette, sammen med hard fremferd mot politiske motstandere – vi snakker fengsling, tortur og drap –  har skapt grobunn for en bevegelse som, i alle fall på sosiale medier, ønsker å styrte Hamas. Tiden vil vise om opprøret vil se dagens lys.
Gruppen «Tamarod Palestine» har ifølge journalisten 21.000 «likes» på Facebook. Ungdomsbevegelsen planlegger en massedemonstrasjon i Gaza den 11. november, på fødselsdagen til Yassir Arafat, PLOs egyptiske leder. Hensikten er å få araberne ut på gaten og kaste Hamas ut fra maktens korridorer.
Men ifølge Palestine Press, skriver Soffer, har Hamas begynt å slå hardt ned på gruppens medlemmer, og mot dem som mistenkes for å samarbeide.
Tiden vil vise om Hamas har taket på araberne på Gazastripen, eller om den sekulære nasjonalismen vinner frem også her.

Støtt SMA

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644