Qanta Ahmed er lege og muslim. Hun er av pakistansk opprinnelse og er britisk statsborger. I et intervju med United with Israel gir hun uttrykk for beundring for det Israel har oppnådd når det gjelder rettigheter for kvinner og minoriteter, og kaller Israel for «en inspirasjon for den muslimske verden.»
Om bare flere kunne legge vekk sin kulturelt og religiøst betingede forutinntatthet og i mange tilfeller sine antisemittiske holdninger, hadde verden blitt et bedre sted.
Ahmed er aktuell med boken «I de usynlige kvinners land: en kvinnelig leges reise i Saudi Arabia.» Hun forteller til United with Israel at hun har reist praktisk talt over alt i Midtøsten, men «har ikke funnet noe land i regionen med det samme nivået av frihet og integrasjon.» Slik hun erfarer det, erkjenner hun at Israel er et spesielt og unikt land, et faktum ingen bør ta for gitt.
Hun forteller: «Det var en sterk følelse av nasjonal identitet i Israel, og på en bestemt måte en aksept for mennesker som ønsker å være annerledes. Jeg opplevde Israel som ekstraordinært fritt, for muslimske menn og kvinner. Jeg møtte israelske muslimer … Jeg besøkte Beit Issi Shapiro-senteret i Kalansua, hvor israelske arabiske kvinner tar hånd om barn med spesielle behov. Disse kvinnene tar del i samfunnet, enten de har hodebedekning eller ei. De hadde en rolle utenfor hjemmet.»
Ahmed vedgår at hun lot seg imponere av alle programmene som fantes på Technicion, og av alle minoritetene som var representert på campusen. Hun bemerket at «20 prosent av studentene i lavere grader på Technicion er arabiske muslimer. Å se hvor godt de trivdes var veldig forskjellig fra selv de privilegerte kvinner i Saudi Arabia. Det er et veldig annerledes miljø. I Israel følte jeg på ingen måte at kvinner var under press, eller at det ikke var likestilling eller at de var ofre. Men det får du en sterk følelse av i den muslimske verden. De har ikke full myndighet, og de er ikke likestilte. Jeg syntes Israel var veldig oppfriskende. Ikke på noen måte opplevde jeg det som trykkende.»
[pullquote]Israel er ekstraordinært håpefullt[/pullquote]Den unge legen var også imponert over at Israel tilbyr et trygt sted å være for Ahmadi-muslimene, en minoritet som er «forfulgt over hele den muslimske verden.» I Haifa har denne kulturen blomstret i hundre år nå. De har sine «egne moskéer, de har gravplasser finansiert av israelske myndigheter, og en skole,» mens i Pakistan blir gravplassene deres «regelmessig ramponert, ahmadiene blir nektet bønnerop, og de får ikke lov å kalle sine hellige plasser for moskeer.»
Til sammenligning, forteller hun, «da jeg besøkte Haifa, var jevnlig det unge menn som konverterte til ahmadi-islam] … og noen av dem var palestinere fra Vestbredden. De var utstøtt av sine familier på Vestbredden for sine synspunkter, og søkte tilflukt i Haifa.» Hun sier videre: «Israel er en garantist for religiøs frihet. Religiøs frihet er en absolutt menneskerett under israelsk lov, men ikke under de palestinske selvstyremyndighetene.»
Ahmed konkluderer: «Den muslimske verden trenger Israel som inspirasjon mer enn Israel trenger den muslimske verdens aksept. Tidene er veldig triste, men Israel er ekstraordinært håpefullt – et håp jeg har opplevd gjennom de israelske muslimene jeg har møtt.»
Muslim doctor: Israel is an inspiration to the Islamic world