Tyrkia avslørte israelske spioner med vilje

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan

Det kan se ut som om Israel blir stående mer og mer alene i verden. Tyrkia har i mer enn 50 år vært en alliert partner med Israel på etterretning, i alle fall i hemmelighet. Israels daværende statsminister David Ben-Gurion etablerte det hemmelige etterretningssamarbeidet i 1958, med Adnan Menderes Tyrkias daværende statsminister. Samarbeidet var formalisert, men topp hemmelig, skriver Dan Raviv og Yossi Melman i sin bok «Spies against Armageddon
I dag skriver imidlertid Washington Post at Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan avslørte ti av Israels spioner i Iran tidlig i 2012. Ifølge kilder var avsløringen et «betydelig tap» for Israels etterretning, og et «bevisst slag i ansiktet» på Israel. Avsløringen illustrerer et intenst og bittert multinasjonalt etterretningssamarbeid som ligger bak de dagsaktuelle forhandlingene i Geneve mellom «5+1»-gruppen og Iran om utviklingen av kjernefysiske våpen. Tyrkisk etterretning kjører en nøye overvåkning av grensetrafikken, så de israelske spionenes bevegelser var godt kartlagt.
Årsaken til dette oppsiktsvekkende tillitsbruddet skal ha vært episoden med «Mavi Marmara,» det tyrkiske skipet som var med i flotiljen i 2010, men som nektet å etterkomme israelske myndigheters pålegg om å vike fra kursen de holdt, og legge til land på anvist plass. Under bording av fartøyet ble de israelske kommandosoldatene angrepet med stenger og kniver, og skjøt for å redde livet. Ni tyrkiske aktivister ble drept. Flotiljen hadde som mål å bryte Israels sjøblokade av Gaza. Hendelsene ble i månedene etterpå gransket av en FN-kommisjon, den såkalte «Palmer»-kommisjonen. Blokaden ble erklært «lovlig og passende» gitt de rådende omstendigheter.
Det hører med til historien at Tyrkia ble kritisert i rapporten, og selv om man bemerket at kommandosoldatene kanskje reagerte noe for tøft, så burde Tyrkia ha foretatt seg mer for å forhindre terrorisme. Denne kritikken falt ikke i smak hos tyrkerne, og de påklaget rapporten og prøvde å få teksten endret.
Tyrkias statsminister står for en islamisering av landet, og nærmest som en følge av dette, forverres forholdet samtidig til Israel og til Vesten generelt. I tiden etter «Mavi Marmara»-episoden forlangte Erdogan en unnskyldning fra Israel, og truet med å kaste ut israelske diplomater dersom kravet ikke ble oppfylt. Israels statsminister Benjamin Netanyahu var svært lenge kategorisk negativ til å gi en slik unnskyldning, men ga nylig etter, og unnskyldte overfor den tyrkiske statsminister, – etter påtrykk av USAs president Barack Obama, og med form som et kompromiss.
Årsaken til vegringen for å gi en slik unnskyldning kan ha vært Erdogans brudd på avtalen mellom de to land, kan det nå vise seg.
Men israelske analytikere tror den kjølige atmosfæren de to land imellom fortsetter, til tross for unnskyldningen. Washington Post skriver at Israel er skeptisk til Tyrkias etterretningssjef Hakan Fidan. De mistenker ham for å ha tette bånd til Iran. Enkelte etterretningsoffiserer skal ha kalt Fidan for «MOIS’s stasjonssjef i Ankara.» MOIS er Irans etterretnings- og sikkerhetsdepartement.
Amerikanske etterretningsoffiserer har vært klar over hendelsen, men har ikke protestert offentlig. De fortsette derimot arbeidet med å bedre forholdet mellom USA og Tyrkia, skriver David Ignatius i artikkelen om den tragiske avsløringen. Det hevdes at dette er slik USA har operert i all tid, nemlig at hendelser innen etterretning ikke får betydning for utenrikspolitikken som føres. Man har ikke noe svar på om episoden var en ren hevn for Israels kontante reaksjon på de ni angripende tyrkiske aktivistene, eller om det bare er et ledd i den generelle forverringen av forholdet mellom de sto statene.
Amerikansk etterretning sier Mossad (Israels etterretning) aldri hadde forventet at tyrkerne ville blåse israelske etterretningsfolk på denne måten, med fullt navn, etter 50 år med etterretningssamarbeid.
Samarbeidet har vært såpass formalisert at Israel trente tyrkiske spioner, og ironisk nok trente de også iranske, under Shahens styre, som ble kastet i 1979.
Fidan, sjefen for Tyrkias etterretning, er relativt ny i stillingen. Han ble sjef for MIT i 2010 etter å hya vært offiser i hæren. Han har en Bachelor fra Maryland, USA, og en doktorgrad fra Ankara. Etter at Fidan tok over, skremte han landets allierte «ved å gi fra seg etterretningsinformasjon som Israel og USA hadde samlet, til Iran» hevdes det i Wall Street Journal.
Ignatius fremhever det forverrede forholdet mellom Israel og Tyrkia som et eksempel på de «kaleidoskopiske» endringene vi står overfor i Midtøsten, og som har ført til at både USA, Israel, Iran, Saudi Arabia og Egypt nå ser seg om etter nye samarbeidspartnere, både i åpenhet, og under cover.
Iran har ikke gitt noen offentlig informasjon om arrestasjonen av de ti agentene, og den tyrkiske ambassaden i USA har heller ikke gitt noen forklaring. Israelske myndigheter er også tause om hendelsen.
Personer i det israelske etterretningsmiljøet uttrykker sjokk og forbauselse over at dette kunne skje. Og at det skjedde til tross for at Tyrkia og Iran er rivaler. Israels viseutenriksminister Zeev Elkin sier til Israel Radio at forholdet mellom Israel og Tyrkia er «komplisert,» og at Tyrkia prøver å bli det største og mest betydningsfulle landet i Midtøsten. Og – «den letteste måten å bli det på, er å vende seg imot Israel,» mente han. Dersom rapporten er sann, sier han, er dette «et dødelig slag mot samarbeidet de to land imellom.»
Washington Post: Turket blows Israel’s cover for Iranian spy ring
Les mer om Tyrkia



Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: