Davutoglu: – Tyrkia vil forsvare Jerusalem

Tyrkias stasminister Ahmet Davutoglu. Foto: REUTERS
Tyrkias stasminister Ahmet Davutoglu. Foto: REUTERS

Verden fortsetter å utvikle og raffinere sitt hat mot Israel.
Det tidligere nokså sekulære Tyrkia har i mange år vært en alliert for jødenes stat, og det har vært handel landene imellom, og Tyrkia har vært et yndet feriemål for israelere. Men etter at islam mer og mer får makt igjen, blir forholdet til Israel forverret.
Landets statsminister Ahmet Davutoglu sier nå at landet hans vil «forsvare» Jerusalem og dets hellige steder, selv om landet skulle stå alene.
Dette kan høres noe underlig ut, ettersom Jerusalem siden 1967 har vært Israels hovedstad. Som kjent gikk Egypt, Syria, Jordan, Irak og Libanon, med støtte fra Algerie, Kuwait, Libya, Marokko, Pakistan, PLO, Saudi Arabia, Sudan og Tunisia til krig mot den lille staten 5. juni 1967, og tapte. I denne korte krigen (6 dager) tok Israel tilbake Gamlebyen i Jerusalem fra Jordan, og etablerte Basic Law: Jerusalem, Capital of Israel, som slår fast at Jerusalem, fullstendig og udelelig, er hovedstaden i Israel.
«Ingen ting vil forhindre Tyrkia fra å beskytte Jerusalem og Al-Aksa-moskéen,» slo statsråden fast i et fraksjonsmøte onsdag. Istanbul-avisen Hurriyet siterte ham på at Israels «brutale» ledere ikke må «våge å tenke på» å fortsette med sine angrep på byen.
For selv om resten av verden snur det blinde øyet til hendelsene som overvelder byen, vil ikke Tyrkia det. Statsministeren mente Israels regjering tar fordel av uroen i området.
Tyrkia skal allerede ha sendt en regjeringsrepresentant for ved selvsyn å sjekke hva som kan gjøres for å dempe den eskalerende situasjonen.
Sist onsdag kjørte en Palestina-araber bilen sin inn i folkemengden på et bybanestopp. To mennesker ble drept og mange ble skadd. Etter dette har det brutt ut opptøyer mange steder i områder i Øst-Jerusalem og i flyktningeleirer, med stadige sammenstøt mellom rasende arabere og israelske sikkerhetsstyrker.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: