Best i verden på innovasjon – nå med medisinsk nyvinning

Norge - best i alt?
Norge – best i alt?

Norge har utvilsomt mange dyktige vitenskapsmenn og forskere, og på enkelte nisjeområder som skismurning og fiskeoppdrett har vi kanskje hevdet oss av naturlige årsaker som lite konkurranse og manglende interesse og muligheter andre steder i verden.
Men grovt sett liker vi godt tanken på å være best. Mediene er flinke å fremheve når norske forskere vinner priser og norske firma kommer med nyvinninger. Det er flott. Vi skal og må være patrioter.
Det er bare så sjeldent. Sett i forhold til hva et annet land på vår størrelse, og med langt mindre økonomiske ressurser greier å få til, er det ikke mye å være stolt av. Israel produserer rundt en sjettedel pr. person av hva Norge gjør (BTA 2011 var $31.000 mot Norges $54.200 pr. hode).
Likevel oppsummerte WTO (Verdens handelsorganisasjon) i 2012 året før slik: Israel best i verden på innovasjon. Landet bruker 4,4% av sitt brutto nasjonalprodukt på forskning og utvikling i sivil sektor. Dette altså til tross for de ekstreme utfordringene Israel har med skyhøye utgifter til forsvar av landet.
Så hva melder norske medier om av disse nyvinningene? Det hagler av oppfinnelser, Israel er det land i verden som har flest gründerbedrifter i verden uansett folketall, økonomien går så det dundrer, landet innfører avansert teknologi i skolene i et tempo som er uhørt i andre deler av verden, jødene er langt fremme på forskning, – her kan du snakke om «verdensledende» – medisin, IT-teknologi, miljøvern, jordbruk,- det tas ut patenter, det vinnes medaljer  og jøder vinner Nobelpriser både i og utenfor Israel, og det skrives og snakkes i forsknings- og universitetsmiljøer.
[pullquote]Kan det ikke skrives noe negativt om Israel, holder man ofte kjeft.[/pullquote]Kan det ikke skrives noe negativt om Israel, holder man ofte kjeft. Mens SMA, MIFF, IKAJ og andre er lobbyorganisasjoner som har valgt side, som klart tar parti for rettferdighet, fakta og kunnskap – OG får kritikk for at de ikke er «balansert», så glimrer norske «nyhets»medier, sekulære og «kristne» med sin vridde, mangelfulle og ofte løgnaktige dekning av hendelser hvor Israel er involvert. De gjør seg til talerør for de ekstreme budbringerne, noen ganger så åpenbart at man ikke helt vet om man skal le eller gråte, andre ganger mer subtilt, og så overbevisende at man må kjenne historien for å kunne avsløre løgnen. Selv når Israel roses av land man normalt skulle vente det motsatte av, ties det.
Så går nordmenn som ikke kan lese engelsk, glipp av en rekke nyvinninger og suksesser. Man frastjeles muligheten til faktainformasjon, som ofte er svært nyttig og samfunnsbyggende. Det kan være Israels innsats det humanitære området, teknologiske oppfinnelser, medisinsk forskning, som med rette kan sies å være i verdensklasse, og ikke på skismøring, men noe så viktig som kreftforskning og nevrologi, eller det kan være kultur, underholdning som får folk til å le, eller musikk og bildende kunst, eller flysikkerhet. Man fratas også muligheten til selv å skape seg et bilde av landet, basert på det faktum at det er fritt, at det er et demokrati, at det er full trosfrihet og at det er full likestilling mellom raser og kjønn. Klikk på hver enkelt link over for å se noen få av SMAs mange artikler om slikt, – en brøkdel av hva som kunne skrives.
Nå har israelske og amerikanske forskere sammen gjort en oppdagelse på det medisinske området. Det hebraiske universitet i Jerusalem (HU), Bostons barnehospital og Harvard medisinske skole har funnet det nevronet som overfører beskjeden til den menneskelige hjerne om at man skal føle kløe.
Studien var ført an av en gruppe ledet av professor dr. Alex Binshtok ved Hus avdeling for medisinsk nevrobiologi ved Institutt for medisinsk forskning Israel-Canada, og the Edmond & Lily Safra Center for Brain Sciences, Clifford Woolf’s group in the Boston Children’s Hospital og Harvard Medical School.
Oppdagelsene ble nylig publisert i det medisinske tidsskriftet Nature Neuroscience. De identifiserer tilstedeværelsen av et funksjonelt avgrenset og tydelig sett av nevroner som oppdager og overfører stimuli som skaper kløe. Forskerne fant også ut at de kunne plukke ut de nevronene som genererer denne følelsen, og blokkere dem.
Slike oppdagelser kan lede til at nye medisiner mot kløe hvor kløen ikke skyldes histaminer, slik som tørr hud, eksem og allergisk dermatitt.
Hebrew University på Mount Scopus i Jerusalem
Hebrew University på Mount Scopus i JerusalemStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: