Anti-israelske demonstranter i Sør-Afrika: "Skyt jødene"

En BDS-demonstrasjon utenfor Wits universitet i Johannesburg. Foto: Power987/via Twitter
En BDS-demonstrasjon utenfor Wits universitet i Johannesburg. Foto: Power987/via Twitter

Johannesburg sist onsdag kveld: anti-israelske demonstranter og aktivister viste sine «sanne farger», skriver IsraelNationalNews.com.
Det var under en demonstrasjon ved Witwatersrand-universitetet i Johannesburg at demonstrantene til fulle viste at Martin Luther King hadde rett da han skrev at «Når folk kritiserer sionismen, mener de jødene.»

 Og hva er antisionisme? Det er fornektelsen av det jødiske folks fundamentale rett, som vi rettvist krever for folkene i Afrika og fritt tildeler alle andre nasjoner på kloden. Det er diskriminering av jøder min venn, fordi de er jøder. Kort sagt, dette er antisemittisme.

Studentene som demonstrerte for BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) begynte å rope «Skyt jødene» under en konsert hvor den religiøse jødiske jazz-saksofonisten Daniel Zamit opptrådte. Zamir er israeler, og hadde blitt invitert av flere jødiske organisasjoner. Artisten er verdenskjent som Klezmer- og jazzmusiker, og har spilt med størrelser som John Zorn.
Den anti-israelske protesten var sponset av BDS South Africa, en gruppe som siden 2010 etter eget utsagn har «deltatt i tallrike aksjoner, som Universitetet i Johannesburgs akademiske boikott, boikottkampanjen «Sørafrikanske artister mot apartheid», samt den årlige «Israel Apartheid-uken.»»
Flere titalls sørafrikanske muslimer og BDS-supportere hadde samlet seg utenfor den store konserthallen ved universitetet, og sikkerhetspersonell var til stede og holdt dem utenfor. Det ble rapportert om flere tilfeller av slåssing, og konsertdeltagere skal ha blitt utsatt for en god del verbal sjikane.
Det var mens dette pågikk at noen brøt ut med sang. «Dubula e Juda» ble sunget på Zulu. Sangen stammer fra en protestsang fra 80-årene mot de hvite. Muhammed Desai, leder for «BDS Shouth Africa» og koordinator for protesten, hevdet på spørsmål at demonstrantene ikke hadde ment «drep jødene» bokstavelig.
[pullquote]Jøder opplever forfølgelse på et nivå som gjør dem utrygge[/pullquote]»På samme måte som du kunne si «drep boerne» under begravelser i åttiårene, uten at du mente at noen skulle drepes, – det var bare en måte å protestere mot de hvite,» forklarte han. «Hele greia med antisemittisme er blåst opp og ut av proporsjoner,» mente han. «Hvis noen hadde gjort noe som var antisemittisk, ville ikke gruppen ha tolerert dette.»
Men både konsertgjengerne og de jødiske studentene som opplevde sangen, sa at dette hadde gått for langt. Mange sa at de ikke lenger følte seg trygge ved universitetet, og flere ga uttrykk for at det bare er et tidsspørsmål før man oppleve skyting og annen vold. Slik sett føyer hendelsen seg inn i et mønster man ser over hele verden nå. Jøder opplever forfølgelse på et nivå som gjør dem utrygge.
«Hvordan kan du si at «skyt jødene» ikke er rasistisk retorikk?» spør en av studentene. «Det er åpenbart antisemittisme. Hvis de mener antisemittismen her er blåst ut av proporsjoner, så var apartheid også blåst helt ut av proporsjoner. Har folk glemt Holocaust?»
BDS South Africa har etter hendelsen tatt avstand fra sangen. Gruppen kalte sangen rasisme, men nevnte ifølge Times of Israel ikke noe om Desais uttalelse om at reaksjonene var «blåst ut av proporsjoner.»
IsraelNationalNews.com
Times of Israel

Støtt SMA

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644