Anti-Defamation Leagues viktigste saker i 2012

Foreningen ADL – Anti-Defamation League i New York utpeker ti hendelser i 2012 som de mener hadde størst betydning for verdens jøder.
Blant de viktigste sakene er Irans bortforklaringer på veien mot kjernefysiske våpen, og den skjevfordelte avstemningen i FN for å oppgradere palestinernes status.
Andre saker på listen var Israels flyangrep for å få stoppet Hamas’ rakettangrep mot det sørlige Israel; det historiske gjenvalget av President Obama og den enorme innsatsen både demokrater og republikanere gjorde for å vinne jødiske stemmer; en konspirasjonsteori om at jøder var innblandet i å lage den antimuslimske filmen som gikk som en farsott på nettet; at De olympiske leker unnlot å minnes massakren på israelske idrettsutøvere i 1972; økt sikkerhetsnivå i forbindelse med en rekke antisemittiske hendelser i USA; og den øredøvende tausheten fra verdens ledere da Hamas oppfordret til å ødelegge Israel.
Abraham H. Foxman, ADLs direktør, sa at i motsetning til tidligere år har det i 2012 vært mange hendelser utenfor USA som har stor betydning for jøder, og som derfor er relevant for ADL. Organisasjonen arbeider for bedrede forhold for jøder utenfor USA, også i Israel.
«Det sjokkerende angrepet på jødiske skolebarn i Frankrike gjorde det helt klart for jødene rundt om i verden at antisemittisme fremdeles er et alvorlig problem i Frankrike, og i stor grad i hele Europa,» sa Foxman. «Dette var ingen isolert hendelse. Igjen og igjen blir jødene utsatt for antisemittiske angrep i mange europeiske land. Og i tre europeiske land vant giftige rasistiske og antisemittiske partier plasser i parlamentene. Vår undersøkelse av holdninger til jøder i 10 europeiske land viser at antisemittiske holdninger fremdeles er dypt inngrodd på kontinentet.»
I de europeiske landene økte antall antisemittiske politiske partier fra ett til tre. I juni fikk Hellas’ nynazistiske parti, Golden Dawn, 21 plasser i parlamentet. Og i november fikk det radikale Svoboda (frihet)-partiet i Ukraina mer enn ti prosent av stemmene i befolkningen. Dette ga makt til et parti som er velkjent for sitt antisemittiske budskap. I Ungarn fikk Jobbik, beryktet for sin åpne antisemittisme, plasser i nasjonalforsamlingen. Men knapt noe land er mer kjent for sin voldelige antisemittisme enn Frankrike, hvor en rekke blodige angrep skaket opp den jødiske befolkningen. Den 19. mars ble fire jøder skutt i Toulouse på en jødisk barneskole. Terroristen forsvant på motorsykkel. Han var en «hjemmeavlet» terrorist som senere ble identifisert som Mohammed Merah, fransk borger med algerisk opphav. Før han ble drept av myndighetene i en skuddveksling med politiet, sa Merah at han angrep den jødiske skolen for å «hevne drapene på barn» i Gaza.
«I Israel ble den jødiske staten til slutt tvunget til å forsvare sine borgere med flyangrep for å ødelegge terroristenes infrastruktur i Gaza. Dette skjedde etter måneder med tilfeldige raketter mot israelske byer og samfunn. Før våpenhvilen trådte i kraft, hadde terrorister fra Hamas avfyrt mer enn 1.400 raketter mot Israel. Noen av disse var avanserte våpen som var levert av Iran, som kunne rekke både Tel Aviv og Jerusalem. Store deler av verden forholdt seg tause da Hamas dro ut på gatene og feiret det de kalte en «seier» over Israel, og Hamas’ ledelse truet med å utslette den jødiske staten,» sa Foxman.
ADLs 10 på topp saker som angikk jøder i 2012.
–          Antisemittismen blomstrer igjen i Europa
–          Iran: sanksjoner og unndragelser
–          FN-avstemningen for å oppgradere «Palestina»
–          Rakettene fra Gaza og Israels motangrep
–          Valgkampene i 2012 og disses anstrengelser for å kapre jødiske velgere
–          Rykter på Internett om at jødene sto bak anti-muslimsk film
–          Presidentkandidatene blander religion og politikk
–          Den olympiske komité 2012 vil ikke minnes München
–          USAs jødiske befolkning på alerten ved årets begynnelse, året avsluttes med antisemittiske hendelser
–          Øredøvende taushet når Hamas feirer våpenhvilen som «seier» og truer med å «ødelegge Israel.»Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: