2012: et år med uhørt vold mot jøder i Frankrike

SPCJ – Service de Protection de la Communauté Juive – har laget en rapport på de innkomne tall over antisemittisme i Frankrike i året som gikk. Tallenes tale er skremmende.
2012: et år med uhørt vold mot jøder i Frankrike

 • 4 mennesker, av disse 3 barn, ble drept. 2 skadd
 • 614 antisemittiske hendelser notert, mot 389 i 2011, noe som innebærer en 58% økning av antisemittiske tilfeller i Frankrike i 2012.
 • Antall fysiske og verbale angrep (vold og truende oppførsel og fornærmelser) økte med 82% sammenlignet med 2011 (315 i 2012 mot 171 i 2011.)
 • Antall fysiske angrep nesten doblet i 2012 sammenlignet med 2011
 • 25% av fysiske angrep involverte våpen.

Antisemittisme i Frankrike 2011-2012
Antisemittisme i Frankrike 2011-2012

Økningen av antisemittiske handlinger har ingen sammenheng med internasjonale hendelser

 • I stedet for at man er mer på vakt, ble angrepene i Toulouse og Sarcelles fulgt opp av en tydelig økning i antisemittiske handlinger
 • Etter angrepene i Toulouse kom det svært mange antisemittiske handlinger. Disse bar preg av støtte til, eller hadde sammenheng med, Merah og hans ugjerninger.

Økningen av antisemittiske handlinger har ingen sammenheng med internasjonale hendelser
Økningen av antisemittiske handlinger har ingen sammenheng med internasjonale hendelser

55% av rasistisk vold i Frankrike i 2012 var rettet mot jøder

 • Ifølge innenriksdepartementet har man notert seg 175 tilfeller av rasistisk motivert vold: 96 antisemittiske, 70 tilfeller av rasisme og xenofobi, og 9 antimuslimske handlinger.
 • Økningen i antisemittiske handlinger i Frankrike i 2012 er over 8 ganger så stor som økningen i annen rasisme og xenofobi: 58% mot 6,8%.

Fokus på voldsbruken
Fokus på voldsbruken

Hvor foregår antisemittiske handlinger mot enkeltpersoner?

 • Mesteparten av antisemittiske handlinger foregår på gaten.
 • Enkelte byer og enkelte boligstrøk vitner om gjentatte antisemittiske handlinger.

Den jødiske befolkningen ble rammet av to terrorangrep på under seks måneder
I Toulouse løsnet en mann som var kjent av politiet som medlem av en jihadist-gruppe, skudd inne på en jødisk skole. Dette skjedde 19. mars 2012. En far til to barn, hans to barn på 4 og 5 år, og en syv år gammel skolejente ble massakrert på en grusom måte. En ung gutt på 17 ble alvorlig såret.
I Sarcelles kastet to personer en bombe inne i et kosher supermarked ved lunsjtider 19. september 2012. En kunde ble skadd i armen. Etterforskningen førte til en større antiterror-aksjon mot radikale islamistgrupper i et stort antall franske byer. Man fant lister med jødiske organisasjoner i Paris-regionen, og et antall ferdigskrevne testamenter.
Paris ligger naturlig nok høyest på statistikken. Bydelene 13, 16 og spesielt 19 og 20 har et ekstremt mye høyere antall antisemittiske hendelser enn resten av byen.

Mest antisemittisme i Frankrike i 2012
Mest antisemittisme i Frankrike i 2012

Utdrag av statistikken over antisemittiske angrep begått i Frankrike i 2012
Søndag 22. januar 2012 – MONTREUIL
En 16 år gammel jødisk jente blir antastet av mennesker ved t-baneutgangen. De ser at hun bærer på hebraisk-språklige bøker, – de slår henne i ansiktet, skjærer klærne hennes i stykker med en kniv, og roper antisemittiske skjellsord mot henne. Offeret blir dypt sjokkert.
Torsdag 16. februar 2012 – PARIS (Arrondissement 19)
En ung mann blir frastjålet mobiltelefonen, penger og jakke. Når angriperne innser at han er jøder, sier en av dem: «Ser du hva israelerne gjør mot palestinerne?»
De banker ham opp og løper sin vei.
Søndag 26. februar 2012 – MARSEILLE
En jødisk kvinne blir antastet av naboen. Han sier: «Dere jøder, dere er verden herrer, dere tror dere kan gjøre alt dere vil, dere tar over hele nabolaget!» Han griper henne i armen og dytter henne.
Torsdag 8. mars 2012 – MONTREUIL
Tre personer på rundt 14 treffer på en mindreårig og sier de ikke liker yarmulka’en hans, og legger tyil at de ikke liker jøder, heller. En av dem drar opp en flaske med tåregass og sprayer offeret.
Tirsdag 13. mars 2012 – PARIS (Arrondissement 19)
En 12 år gammel jente blir slått i ansiktet og kalt «skitten jøde» på plattformen på Ourq stasjon. Overgriperen er en tenåringsjente som feilaktig beskylder henne for å ha dyttet henne og at hun ikke har bedt henne om unnskyldning fordi hun er jøde.
Torsdag 22. mars 2012 – PARIS (Arrondissement 20)
En kvinne blir spurt om hun har sigaretter, noe hun svarer negativt på. Angriperen sier til henne: «vi kommer til å sette den franske republikken i brann. F*** jødene! Jeg skal pule franskmennene, jeg skal pule de franske kvinnene!» Han slår henne på kneet og i ansiktet.
Lørdag 24. mars 2012 – MELUN
En alvorlig handikappet mann er på vei hjem, og blir voldsomt angrepet av et antall personer som tvinger ham inn i huset. De sier «din skitne jøde» og stjeler nøklene, kredittkortet og 30 Euro i kontanter fra offeret som er tilbakestående og lider av mentale problemer.
Mandag 26. mars 2012 – PARIS (Arrondissement 13)
En 11 år gammel skolegutt som bærer rituelle frynser (tzitzit) blir slått i ansiktet og kalt «din skitne jøde» like utenfor skolen sin.
Onsdag 28. mars 2012 – GRENOBLE
En ikke-jødisk sikkerhetsvakt parkerer bilen sin ved et jødisk kultursenter og går hjem. To personer på scooter kjører nær ham og sier «f***ing jøder!» og slår ham i ansiktet.
Lørdag 31. mars 2012 – AIX EN PROVENCE
En mann og sønnen hans blir fysisk angrepet og hører antisemittisk snakk idet de går ut av synagogen. Personer på taket av en skole kaster steiner på dem tre ganger og roper «Hey jøder! Shabbat Shalom!»
Søndag 1. april 2012 – MARSEILLE
En jøde som bærer yarmulka går på gaten med sin kone og deres to barn når de antastes av en mann som roper: «Skitne jøder, vi vil ikke ha dere her. Gå hjem, forsvinn, fritt Palestina.» Og han slår mannen.
Mandag 2. april 2012 – SARCELLES
En gruppe personer kommer mot en jødisk tenåring og ber ham gi dem mobiltelefonen sin. Når han nekter dette, sier de: «det er ok, du er jøde, du kan få så mange du vil.» Og de sprayer ham med tåregass.
Tirsdag 17. april 2012 – PARIS (Arrondissement 16)
Offeret er midt i undervisningen når hun blir forstyrret av en person som slår henne og skriker: «Skitne nordafrikaner, jødene skader landet, nordafrikanerne skader landet. Vi burde banke dere opp og sparke dere ut. Hvis jeg får tak i deg skal jeg voldta deg.»
Mandag 30- april 2012 – MARSEILLE
En gruppe skriker til en ung jøde og hans venn: «Vi er for Palestina, vi liker ikke jøder, vi skal drepe deg. Vi skal utrydde dere alle sammen.» De to mennene fortsetter å gå, og så kommer omtrent ti fra gruppen stormende mot dem. Offeret blir rammet i hodet, og han faller. Så blir han sparket over hele kroppen mens han ligger på bakken. De stjeler Davidsstjernen av gull som han har rundt halsen. Han forstuer nakken, får indre blødninger og må sys like ved øyet.
Lørdag 26. mai 2012 – MARSEILLE
En 17 år gammel gutt går sammen med søsteren sin og hennes forlovede når fire personer kommer mot dem og ser hans yarmulka. «Det er Shabbat for deg. Lenge leve Merah! F*** jødene» Palestina vil vinne, vi skal vinne krigen.» En av dem tar yarmulkaen, hopper på ham og slår ham i skulderen. Den unge mannen reagerer og blir sparket i beinet av en annen angriper. Han får et sår i kneet og får revet av sener.
Fredag 1. juni 2012 – PARIS (Arrondissement 17)
En person i bil skriker til en mann med skjegg og yarmulka: «Kjapp deg over veien, skitne jøde.» På neste røde lys spør mannen om en forklaring. Sjåføren svarer: «gå og be til din gud, skitne kike [amerikansk slang for jøde.]» Så spruter han tåregass på ham.
Lørdag 2. juni 2012 – VILLEURBANNE
Tre unge jødiske gutter med yarmulka blir kalt «skitne jøder» av tre personer. En av de tre ungdommene blir så slått og sparket. Det blir en slåsskamp. Når de går videre, blir de tatt igjen av de samme tre, sammen med flere av vennene deres, denne gangen med metallstenger og hammere. En av de tre ungdommene blir truffet i hodet med en hammer, og en annen med en metallstang i nakken.
Onsdag 4. juli 2012 – CRETEIL
Gjerningsmannen klager over at han ikke kan komme bak i bussen fordi barnevogner står i veien. Han skriker til offerets kone. Offeret er en rabbi med tradisjonelle klær. Rabbien blir slått og dunket med albuen, og slått i ryggen og i hodet. Angriperen kaller ham «du skitne jøde». En ansatt på bussen prøver å stoppe angrepet, og gjerningsmannen løper sin vei.
Fredag 5. oktober 2012 – NOISY LE SEC
Under en sabbatsfeiring inne i en sukkah, får en familie på 10 personer kastet store steiner og betongblokker mot seg mot duken. De hører «skitne jøder, vi skal få tak i dere.» En av kvinnene blir truffet i ryggen. Barn og en ni måneder gammel baby er vitner til det som skjer. Angriperne løper vekk.
Lørdag 6. oktober 2012 – ARGENTEUIL
En rabbi, hans kone og forsamlingsdeltagere er samlet foran i synagogen. En bil sakner farten, vinduet sveives ned, og det ses glimt fra et skytevåpen som avfyres, og man hører kulene slå ned. Ingen blir såret. Politiet fant 9 tomme patroner.
Søndag 7. oktober 2012 – PARIS (Arrondissement 10)
Skudd fra en BB-pistol (luftvåpen ment for fuglejakt) blir avfyrt mot en jøde med tradisjonelle klær, som står ved vinudet. Han blir ikke skadd.
Tirsdag 9. oktober 2012 – PARIS (Arrondissement 13)
En ung jøde som oppholder seg foran synagogen blir skutt og truffet av blykuler. Han blir lettere skadd.
Mandag 19. november 2012 – MONTREUIL
En gruppe små skolebarn leker med ball rett foran skolen sin. En gruppe personer nærmer seg dem, sirkler inn ett barn og beskylder ham for å ha fornærmet dem ved en tidligere anledning. Han blir sparket to ganger i hodet. En annen elev blander seg inn og ber angriperen roe seg ned. Han blir slått så hardt at han faller mot et parkometer, og blir sparket når han ligger på bakken. Brannmenn får ham til sykehuset med brudd på nesen og brukne tenner.
Frankrike har et sted mellom 485.000 og 500.000 jøder. Inkluderer man slektninger, er rundt 600.000 med i det jødiske samfunnet.
Jewish Community Protection Service: Report on Anti-Semitism in France 2012. Statistics and Analyses
SPJCStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: