Vårt Auschwitz

Leseverdig leder i Dagen i dag:

Auschwitzifisering av Utøya

Drapsorgien den 22. juli i fjor var en barbarisk handling av historiske dimensjoner. Men ikke sammenlign Utøya med Auschwitz.
Foregår det en slags Auschwitzifisering av Utøya-massakren? Det kan se slik ut. Flere aktører har den siste tiden direkte eller indirekte trukket paralleller mellom det som skjedde på Utøya og jødeforfølgelsene under krigen.
Dagen har tidligere omtalt utspillet fra styreleder i Hvite Busser, Rune Gerhardsen, om at organisasjonen nå bør arrangere turer til Utøya. Hvite busser har hittil spesialisert seg på reiser til Auschwitz og andre utryddelsesleirer i Polen og Tyskland.

Terroren i regjeringskvartalet og på Utøya kan – uansett hvor grusom den føles for alle oss nordmenn – på ingen måte sammenlignes med utryddelsen av seks millioner jøder av Hitler-Tysklnad og deres medsammensvorne. Holocaust er historiens absolutt verste folkemord, uovertruffent både når det gjelder nitidig planlegging, industriell gjennomføring og det ufattelig høye antallet dødsofre.
Likevel ser det nå ut til at nettopp en slik sammenligning nå er i ferd med å bre om seg. Slik skriver for eksempel Utøya-ovelevende Bjørn Ihler i Aftenposten i går:
«Utøya er åsted for den største massakren i fredstid i Norge. Den er vårt Auschwitz.»
Vårt Auschwitz? Med all respekt, det blir helt feil. Kan det være slik at noen fortsatt lever i den villfarelsen at Auschwitz er et utenlandsk fenomen, noe som angår andre?
Da må vi få informere om at nesten 700 barn, kvinner og menn fra Norge omkom i den konsentrasjonsleiren. Det er mer enn ti ganger så mange som ble drept på Utøya. Og de var like mye nordmenn som Utøya-ofrene, selv om de var jøder.
Utøya er ikke vårt Auschwitz. Auschwitz er vårt Auschwitz.

Les hele lederen i Dagen onlineStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: