USA tilbake som rettens forsvarer

By Office of the President-elect [CC BY 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.en)], via Wikimedia Commons

USA kom i dag med en skarp uttalelse mot FNs Menneskerettighetsråd, der de slår fast at rådet har vært ensidig negativ til Israel i lange tider. Dette truer rådets troverdighet.

SMA er politisk uavhengig, og har ingen «side» eller «farge», men tar stilling til virkeligheten når det gjelder rett eller galt. Det bør likevel påpekes at venstresiden har en historikk de senere årene som gjør det svært vanskelig å ikke kritisere dem når det gjelder disse forholdene.

I USA har svært mange av de 7-8 millioner amerikanske jøder stemt sosialistisk, og også i Norge registrerer vi dette mønsteret. Dette er underlig når vi ser hvordan venstresiden nå mer og mer seiler opp som Israels fiender, og ikke minst Israels fienders venner, samtidig som de konservative står opp for rettferdigheten.

Trump skuffer ikke når det gjelder sitt engasjement for det han ser som rett i forholdet mellom demokratiet Israel og de omkringliggende muslimske statene, og den palestinsk-arabiske selvstyremyndigheten. Hans utenriksminister Rex Tillerson truet i dag med å trekke USA helt ut av Menneskerettighetsrådet dersom dette spillet fortsetter.

Dagens debatt, som er en av 3 – tre – årlige (!) debatter som gjelder «menneskerettighetssituasjonen i Palestina og andre okkuperte arabiske territorier» uteble USA fullstendig fra.

«USA motsetter seg helt og enstemmig eksistensen av FNs Menneskerettighetsråds agenda punkt sju: menneskerettighetssituasjonen i Palestina og andre okkuperte arabiske territorier»,

sa fungerende talsmann Mark Toner ifølge Times of Israel. Agendaens punkt sju er å diskutere tre ganger i året alle påstander om brudd på menneskerettighetene begått av Israel. Toner sa at punktet truer Rådets kredibilitet.

«Ingen andre land har et helt punkt på agendaen mot seg på denne måten. Det tjener ikke Rådets interesser å peke ut ett land på en slik ubalansert måte»,

sa Toner. Israel er det eneste land i verden som har en slik fast plass på Menneskerettighetsrådets agenda.
Også Israels FN-ambassadør Danny Danon tok fatt i urettferdigheten.

«Tiden har kommet for å få en slutt på dette skammelige og også pinlige kapittel i FNs historie. Medlemmene av Rådet må få en slutt på ensidigheten i dette absurde organet.»

FNs spesialrapportør om områdene Israel har okkupert siden 1967, Michael Lynk har tidligere slått fast at «den ulovlige bosettingen har skutt alarmerende fart» i år.
USA har alltid boikottet disse diskusjonene i Menneskerettighetsrådet, og USAs FN-ambassadør Nikki Haley tok en kraftig runde med organet under en pressekonferanse etter hennes første møte med FN. Her tok hun rådet kraftig for «dobbelstandarder som tar pusten fra en» og «skandaløst ensidige resolusjoner» mot Israel.

USAs utsending Erin Barclay sa for kort tid siden at USAs engasjement for menneskerettigheter er «sterkere enn noensinne». Men hun kritiserte rådet for dets fokus på Israel.

«Ingen andre land er i fokus som et eget punkt på agendaen… Denne besettelsen av Israel … er den største trusselen mot rådets troverdighet,»

sa Barclay, som er karrierediplomat. «Å lage en slik parodi av Rådet begrenser hva godt det kan få utført,» sa hun. «USA vil motsette seg alle forsøk på å isolere Israel.»
Utenriksminister Tillerson har sendt et brev til ni nonprofit grupper, der han forteller at USA vil trekke seg fra hele rådet dersom ikke dette endrer seg. Han skriver også at han er urolig for at en del andre land er medlemmer, blant dem Kina, Egypt og Saudi Arabia.

Da UNHRC ble dannet i 2006 ut av FNs Menneskerettighetskommisjon som ble diskreditert, nektet USAs president Reagan å bli medlem. Han mente rådet ville mangle troverdighet, og var redd for at det ville tillate stater som bryter menneskerettigheter, skulle få bli medlem. Men president Obama omgjorde beslutningen i 2009, ettersom han mente han skulle kunne forbedre tilstanden.

«Sammen med andre vil vi arbeide for å forbedre FNs menneskerettighetssystem»,

sa daværende utenriksminister Hillary Clinton den gangen.

Times of Israel



Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: