Tysk påtalemyndighet sikter 30 tidligere Auschwitz-vakter

Jernbanestasjonen i Sobibor-leiren
Jernbanestasjonen i Sobibor-leiren

Lovens arm er lang. I 2013, 68 år etter krigen, er det fremdeles ikke gitt at de skyldige for krigens forferdelige forbrytelser går fri.
Etter at nå avdøde John Demjanjuk i 2011 ble funnet skyldig i medvirkning til massemord i utryddelsesleiren Sobibor, har justisdepartementet i Baden-Württemberg nå kommet til at de anbefaler siktelse mot 30 personer som er mistenkt for å ha vært vakter i dødsleiren Auschwitz. Sobibor var en utryddelsesleir hovedsaklig for jøder, og i denne leiren alene ble rundt 250.000 jøder drept. De fleste med eksos.
Departementet opplyser ifølge Haaretz at 50 tidligere vakter har vært under etterforskning, og at man har kommet til at 30 av disse sakene kan bringes for retten.
Den føderale påtalemyndigheten i Ludwigsburg sender nå disse til statens påtalemyndighet for videre behandling. Delstaten kan ikke føre sakene for retten på egen hånd. Det forventes at flere opplysninger vil bli publisert på et senere tidspunkt.
John Demjanjuk døde i fjor. Han hadde anket sin dom for medvirkning til massemord, og denne anken var under behandling.
Rettssaken viste at tidligere vakter i dødsleirene kan dømmes for medvirkning til mord selv om det ikke eksisterer noen spesifikke bevis for grusomheter.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: