‘- På tide å slutte å forhandle om forhandlingene

Benjamin Netanyahu med den polske statsministeren
Benjamin Netanyahu med den polske statsministeren

Statsminister Benjamin Netanyahu er i Polen. Onsdag sa han om forhandlingene med Palestina-araberne: «Det er på tide for å slutte å forhandle om forhandlingene.»
Det var under en tale at Israels statsminister kom med denne oppfordringen til PA-leder Mahmoud Abbas, som de siste tre årene har nektet å snakke med Israel, om ikke hans forhåndsbetingelser oppfylles.
«Jeg vil ha fred. For å oppnå fred, må vi forhandle om fred,» sa han videre. «Vi ønsker å se amerikanerne lykkes med sitt forsøk. Israel er klar til å gjenoppta direkte forhandlinger om fred uten forhåndsbetingelser. Jeg mener tiden nå er inne for å slutte å kjekle om forhåndsbetingelser. Jeg tror vi nå er nødt å starte fredssamtaler øyeblikkelig.»
«Mitt mål er å se et historisk kompromiss som gjør en slutt på konflikten mellom israelere og palestinere en gang for alle. Dette vil medføre en demilitarisert palestinsk stat som anerkjenner den jødiske staten, med jernharde sikkerhetsarrangementer for Israel – anerkjennelse, sikkerhet, demilitarisering. Jeg tror at dette er elementer i en fred. Jeg holder ikke dette opp som forhåndsbetingelser for forhandlinger. Jeg ser frem til å gå inn i disse forhandlingene uten forhåndsbetingelser uten noen utsettelse. Jeg er klar for en slik fred. Jeg håper palestinerne også er det.»
Tidligere samme dag trakk Netanyahu seg fra en fellesuttalelse med Polen som ville ha anerkjent en palestinsk stat i regi av PA, de palestinske selvstyremyndighetene, skriver IsraelNationalNews. En talsmann forklarte at statsministeren ikke hadde gått igjennom teksten, som skal ha blitt skrevet av junior-medarbeidere i det nasjonale sikkerhetsrådet i Israel.
Abbas vil som kjent ikke snakke med Israel, men fortsetter med sine forhåndsbetingelser for å forhandle. Han vil ha fri alle terrorister som er fengslet før 1993, frysing av byggeaktiviteten i Judea, Samaria og Øst-Jerusalem. Han vil også presentere et kart over en fremtidig palestinsk stat før noen som helst forhandlinger kan starte. Gjentatte ganger har han avvist Netanyahus anmodninger om å komme til forhandlingsbordet. I det siste har USAs utenriksminister John Kerry presset ham til å komme til fredssamtaler, skriver avisen videre.
Vi bør ha i minne hvem som ikke vil forhandle, og den historien startet ikke i dag. Vi siterer den amerikanske juristen Alan M. Dershowitz, 24. januar 2013:

Verden må huske at det var det palestinske lederskap under Yasser Arafat som avviste det generøse tilbudet fra statsminister Ehud Barak og president Bill Clinton i 2000-2001. Og verden må huske at det var de palestinske selvstyremyndighetene under president Abbas, som unnlot å respondere på det enda mer generøse tilbudet som ble gitt av statsminister Ehud Olmert for bare noen få år siden. Hvis det nåværende palestinske lederskap nå nekter å sette seg ned og forhandle med gode hensikter, eller dersom det nekter å akseptere et realistisk tilbud fra den nye israelske regjeringen, så vil det internasjonale samfunn – som har en notorisk kort hukommelse når det gjelder Israel – igjen få se hvem som vil ha fred og hvem som ikke vil det.

Støtt SMA

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644