Steven Spielbergs Shoah-stiftelse ved the University of Southern California (USC) feiret onsdag kveld 20-års jubileum. Ved den anledning var det stelt i stand en veldedighetsgalla hvor blant andre USAs president Barack Obama talte.
Obama uttalte at USA har en «urokkelig» forpliktelse for Israels sikkerhet.
Han minnet tilhørerne om Holocausts redsler, og ba nasjonen om å kjempe mot voksende antisemittisme og trusler mot Israel.
SMA har ikke registrert noe vesentlig interesse for evenementet i norske medier.
Se NY Daily News’ bildekavalkade fra eventet her…
I sin tale til de fremmøtte 1.200 supportere av Shoah-stiftelsen ved universitetet, ba presidenten sine tilhørere om å «konfrontere en økende bølge av antisemittisme rundt om i verden.»
«Vi ser angrep på jøder i gatene i store byer i Vesten, og offentlige plasser blir vansiret av hakekors,» sa en av verdens mektigste menn. «Noen regjeringer gjør andre til syndebukk på verste antisemittiske vis.»
Det vakte stor applaus i salen da Obama sa: «Det er opp til oss å synge ut mot retorikk som truer det jødiske hjemlands eksistens og opprettholde USAs urokkelige forpliktelse for Israels sikkerhet.»
Shoah-stiftelsen ble opprettet av filmskaperen Steven Spielberg etter hans internasjonale suksess med Holocaust-filmen «Schindler’s List», og evenementet i går markerte 20-årsjubileet. Det ble feiret på Hyatt Regency Century Plaza i Los Angeles.
Obama ble tildelt stiftelsens årlige pris «Ambassador for Humanity Award», og eventet dro inn 4 millioner dollar til arbeidet med å samle inn videovitnesbyrd fra 52.000 Holocaust-overlevende, mennesker som var med på frigjøringen og andre vitner.
Arbeidet fortsetter med vitnesbyrd fra de siste overlevende fra folkemordet på armenerne i det ottomanske emperiet (tyrkiske muslimer) i 1915, og fra den japanske massakren på kinesere i Nanjing i 1937.
Nyere vitnesbyrd blir også samlet fra overlevende etter massedrap i Kambodsja og Rwanda.
Obama poengterte at dokumentasjonsarbeidet Shoah-stiftelsen gjør, er av stor betydning. «Meningen med hukommelse er ikke kun å bevare fortiden, men det er også å ta vare på fremtiden.»
Han tok også opp stiftelsens arbeid med elever i den videregående skolen. «Vi kan lære våre barn farene ved tribalisme. Vi kan lære våre barn å stoppe den tilfeldige mobbingen.»
Obama var selvsagt kveldens hovedtaler, men også andre talere og artister var oppe på talerstolen. Blant dem var også Spielberg, som poengterte at nøkkelen til å unngå folkemord i fremtiden er «aldri å stå passiv og se på,» skriver the Jerusalem Post.
Bruce Springsteen fikk stående applaus fra en forsamling full av Hollywoods største stjerner da han sang sine tolkninger av «The Promised Land» og «Dancing in the Dark.»
TV-vert og komiker Conan O’Brien var kveldens toastmaster, og roste Shoa-stiftelsens arbeid ved å proklamere med gravalvorlig pokerfjes, at bevegelsen «samlet bevis på intoleranse lenge før Donald Sterlings kjæreste.»
Selv med salen full av celebriteter, ble de nesten overgått av Celina Biniaz, som var den yngste person som var med på Schindlers berømte liste.
«Oscar Schindler ga meg livet,» sa hun. «Steven Spielberg ga meg en stemme.»
Shoah-stiftelsen ved USC skriver selv om sitt arbeid: Instituttet for visuell historie og utdannelse er dedikert til å gjøre audiovisuelle intervjuer med overlevende og vitner etter Holocaust og andre folkemord til en uimotståelig stemme til bruk i utdanning og for å gjort de nødvendige tiltak.
Arkivet stiftelsen har samlet er den største digitale samling av dette slag i hele verden. 107.000 timer innspilt video med vitneutsagn utgjør en uvurderlig ressurs for menneskeheten. Nesten alle innspillingene inneholder vitnesbyrd om personens liv før, under og etter folkemord. Altså førstehånds beskrivelse.
Arkivet er fullt digitalisert og søkbart. Indekseringen gjør at studenter, lærere, forskere og andre i hele verden kan se hele intervjuer, eller søke etter spesifikke seksjoner inne i vitnesbyrdene, ved hjelp av 62.000 nøkkelord og nøkkelfraser, 1.2 millioner navn og 700.000 bilder.