Israel feirer i morgen gjenforeningen av Jerusalem, som skjedde i 1967. Parlamentsmedlem Yoni Chetboun foreslår nå at dagen skal innlemmes som offisiell høytidsdag.
Ifølge avisen Israel Hayom sier politikeren at minnedagen de senere årene har blitt mer for spesielle lad i samfunnet, mens det før var en nasjonal fest for alle. Ved å gjøre dagen til en offisiell helligdag vil den få den plassen den fortjener i den israelske historien, en nasjonal helligdag for hele folket.
Flere fremstående politikere, blant andre Moshe Feiglin, var med å skrive under på lovforslaget.
«Ved å gjøre dagen til en nasjonal helligdag kommer den i samme kategori som Uavhengighetsdagen, Minnedagen for Israels falne soldater og ofre for terrorisme, samt Minnedagen for Holocaust, – som en betydningsfull minnedag i Israels liv,» sier de.
I morgen vil nasjonalforsamlingen Knesset feire dagen i plenum, med taler av statsminister Benjamin Netanyahu, opposisjonsleder Isaac Herzon og Yuli Edelstein, taler i Knesset.
Torsdag blir det innvielse av et rom i Knesset-byningen, hvor tidligere statsminister Levi Eshkol tok avgjørelsen før seksdagerskrigen om å kjempe for et samlet Jerusalem. Hendelsen ble offentlig kjent ved en tilfeldighet, under et intervju med Yehiel Kadishai, en nå avdød rådgiver for tidligere statsminister Menachem Begin.
Kadishai fortalte i intervjuet hvordan det hadde vært et kabinettmøte i det vanlige møterommet, men så kom det bomber fra Jordan i retning av bygningen. Presidentens bolig og den bibelske dyrehagen ble truffet, og 15 sivile ble drept i angrepet. Man flyttet derfor møtet til bomberommet.
I dette rommet diskuterte man så å ta tilbake gamlebyen i Jerusalem, mens jordanske bomber haglet på utsiden. Bydelen hadde vært under jordansk kontroll siden Uavhengighetskrigen (1949). Eshkol bestemte seg til slutt for å gjennomføre ideen, og to dager senere ankom Israels forsvarsstyrker Gamlebyen.
I skoler over hele landet forbereder lærere og elever et program man kaller «La oss gå til Jerusalem», med festlige aktiviteter for å markere dagen. Alle som har vært i Israel har antagelig enten sett en feiring, eller vært vitne til israelernes forberedelser til en feiring. Det er fest og høytid stadig vekk hele året.
Onsdag vil rundt 15.000 skolebarn fra hele landet reise til Jerusalem og se de betydningsfulle stedene. Blant annet skal de besøke Government House, det tidligere hovedkvarteret til Det britiske mandatet for Palestina, Ammunition Hill, Beit Safafa, den tyske kolonien, Emek Tzurim og Nahlaot.
Skolene arbeider også med hjemmelekser om byens historie, symbolene, og om den lengselen det jødiske folk hadde etter byen, og som ble uttrykt i forskjellige typer kunstverk.
«Å bli kjent med byen til fots, og å se den med egne øyne styrker båndene mellom den fremtidige generasjon og vårt folks evige hovedstad,» sa en talsmann for utdanningsdepartementet.
Det vil også finne sted en nasjonal ungdomskonferanse for å markere 47 år med et samlet Jerusalem. Det vil bli fortalt historier og det blir aktiviteter for å minnes prominente personer i Jerusalems historie, og man vil minnes dem som kjempet for å frigjøre byen.
Shlomo Goren var sjefsrabbi i IDF under Seksdagerskrigen, og rådet Uzi Narkis til å rive Klippedomen der og da. Mye bråk og tap av mange liv hadde vært ungått om man hadde hørt på rådet hans.