Jerusalem skal aldri deles

 

7. juni 1967: Etter en voldsom kamp befridde israelske soldater Gamlebyen i Jerusalem. Foto: BaMachaneh
7. juni 1967: Etter en voldsom kamp befridde israelske soldater Gamlebyen i Jerusalem. Foto: BaMachaneh

Palestinerne sier at det «kan få farlige konsekvenser» dersom man ignorerer internasjonale avgjørelser om Øst-Jerusalem som hovedstad i en fremtidig palestinsk stat.
Det er Ynet som med denne ingressen peker på at Palestina-araberne ikke liker at Israel har tatt tilbake sin hovedstad.
Avisen siterer statsminister Benjamin Netanyahu som sier «for 47 år siden ble Jerusalem gjenforent, og den blir aldri delt igjen.» Israel feirer som kjent sin spesielle Jerusalem-dag for å glede seg over seieren i 1967 over Jordan, som hadde okkupert den østlige delen av byen.
Det var under den såkalte Seksdagerskrigen i 1967 at israelske styrker tok tilbake Øst-Jerusalem. Dette kalles i landet gjenforeningen av Jerusalem. Israel tok suverenitet over Gamlebyen i Jerusalem og alle de hellige stedene. Her finner vi Vestmuren («Klagemuren») og Al-Aqsa-moskeen.
Netanyahu vokste opp i byen, og mintes tiden da byen var delt. «Vi husker det med kjærlighet, men det var en hovedstad under ild og beleiring. Ingen så noen ende på det, og horisonten var smal. Men en dag forandret alt dette seg. I 1967 falt murene, og vi deltok i strømmen av mennesker, og strømmet inn mot Vestmuren.»
Videre talte han om den sosiale mangeartede hovedstaden, og sa at byen er «alle israelske byers mor, nå og for alltid.»
Andre, som Netanyahus politiske motstander Isaac Herzog fra Arbeiderpartiet var ikke så entusiatisk, og mente byen hadde forandret seg fra å være en «by som skulle være et symbol på multikulturalisme og dialog på tvers av trosretninger ar blitt en politisk og diplomatisk kruttønne.»
Palestina-araberne ønsker en stat i de omstridte områdene Samaria og Judea, samt Gaza-stripen, og vil ha Øst-Jerusalem som hovedstad. Derfor er Jerusalem kjernen i konflikten mellom jøder og arabere. Selv om Netayahu sier han går for en tostatsløsning, er han avgjort når det gjelder Jerusalem. Byen vil aldri bli delt.
Talsmann for selvstyremyndighetene for Palestina-araberne, Nabil Abu Rudeineh, sier at «palestinerne, arabernes og det internasjonale samfunn ser det slik at Øst-Jerusalem er Palestinas hovedstad, og det blir ingen avtale uten at man anerkjenner dette faktum.»
Da er det nærliggende å tenke at det blir slik – det blir aldri noen avtale. Israel lever temmelig godt uten.
Han fortsetter som de pleier, araberne, med å true med at «dersom denne politikken fortsetter», vil det ha «farlige konsekvenser» og det blir ikke noe fred.
Hamas og andre har truet den jødiske staten med å åpne «helvetes porter» en del ganger, Hamas i november 2001, januar 2002, september 2003, mars 2004, juli 2005, november 2005, februar 2006, juni 2006, april og mai 2007, august 2008, desember 2008 og i mars 2011, uten at de har hatt veldig stor suksess.
Staten lever tvert imot i beste velgående, og blomstrer kulturelt og økonomisk, så vi antar enten at helvetes porter er litt rustne i hengslene, eller kanskje Israel har beskyttere som ikke tar disse truslene så tungt når alt kommer til alt. At Hamas har gode forbindelser nedad står sikkert til troende for alt vi vet.
«Jerusalem er også Sions fjell og Morias berg (Tempelhøyden), og Jerusalem er Vestmuren. Israel er evig.» Netanyahu lovet i sin tale å holde Jerusalem samlet. «Jerusalem er vårt hjerte. Vi bevarer vårt hjerte, nasjonens hjerte. Vi kommer aldri til å dele hjertet vårt. Aldri!»
Maskerte Palestina-arabere dukket opp på Tempelhøyden så snart den åpnet for besøkende i dag. Men en politistyrke stanset og fikk kvalt opptøyene.
Etterpå flyktet en ungdomsgjeng til Al-Aqsamoskeen og begynte å kaste stein og brannbomber på sikkerhetsstyrkene. Ingen ble skadet.



Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: