En stor konferanse mot antisemittisme er snart i gang i Jerusalem, med over 500 deltagere fra 50 land. Det rapporteres at det kommer deltagere fra seks religioner.
Tidlig søndag morgen ble en 26 år gammel tysker banket opp utenfor et diskotek i Berlin. Grunnen var at han var jøde. Mannen hadde på seg en t-skjorte med pro-israelsk motiv. Tre menn fløy løs på ham før de forsvant i mørket, og kan kunne ringe politiet. Han antok de angrep fordi de hadde overhørt en samtale hvor han hadde røpet at han var jøde.
Dette er ett av de mange eksempler på hva det israelske Utenriksdepartementet mener med «fortsatt økende antisemittisme rundt om i verden,» skriver Times of Israel.
Antijødiske holdninger og vold mot jøder er økende, ifølge International Religious Freedom Report for 2012, utgitt av den amerikanske regjering. «Selv om vi er langt inn i det 21. århundre, er tradisjonelle former for antisemittisme, som konspirasjonsteorier, bruken av den myten om «blod-ritus«, og tegneserier som karikerer jødene, fremdeles økende.»
For å hjelpe til i kampen møt det økende jødehatet i verden, har departementet satt i gang en stor konferanse om emnet, med de mest fremtredende ekspertene på antisemittisme i verden som deltakere, sammen med det nye departementet for diaspora-saker. Konferansen starter i Jerusalem på tirsdag.
Ifølge initiativtakeren står Israel «i spissen» for kampen mot antisemittisme «i alle dens former».
Det er visst ikke så lett. Dette er fjerde gang konferansen arrangeres, og det er uenighet om enkelte av deltagerne. Noen av landene som er representert har nemlig en nokså tvilsom historie på dette området. «Ungarn, Litauen, Hellas og Irland har ikke vært så ivrig å bekjempe antisemittismen. Er dette det beste det israelske utenriksdepartementet kan få til?» heter det i en kommentar.
Debatten om akkurat dette har pågått i ukesvis i Israel. Kritikere mener enkeltpersoner som har arbeidet for å bekjempe antisemittismen i sine land, heller skulle komme på konferansen enn høystående embedsmenn eller politikere som ikke har gjort jobben sin på dette området. Efraim Zuroff, som er visedirektør for Simon Wiesenthal-senterets kontor i Israel, mener det ikke er noen god ide «å gi representanter fra disse landene en plattform for å renvaske seg for sine synder. Det vil bare føre til enda verre tilstander fremover.»
Men talsmann for departementet, Yigal Palmor sier talerlisten tvert imot er veldig relevant for hva dette gjelder. «Meningen med konferansen er å diskutere fenomenet antisemittisme, ikke på en abstrakt måte, men slik det manifesterer seg i virkeligheten. Og slik vil vi finne ut hvordan vi skal bekjempe den i praksis,» sa Palmor til avisen i april. Dessuten holder han en knapp på at Utenriksdepartementet har best grunnlag for å vite hva som tjener de diplomatiske relasjonene best, og at det er mange grunner for å holde konferansen på akkurat denne måten.
Andre Oboler, en av medlemmene i styringskomiteen for konferansen, mener at dette slett ikke kommer til å bli noe «snakkeforum» for VIPer. Han skrev på bloggen sin at «det viktige arbeidet vil ikke skje i møter i plenum. Det kommer til å skje i 10 forskjellige arbeidsgrupper som skal jobbe med hvert sitt emne. Disse gruppene blir ledet av ledende internasjonale eksperter på det området de skal arbeide.»