Egypt med offensiv mot tunneler til Gaza

Abdel Fattah el-Sisi
Abdel Fattah el-Sisi

Egypts hær har de siste seks månedene ødelagt 521 tunnelåpninger mellom Gaza og Sinai-halvøyen, ifølge Turkish Weekly og flere andre medier.
Det skal ha vært den statseide egyptiske nyhetskanalen Al-Ahram som meldte dette sist mandag.
Mohamed Samir, talsmann for hæren, kunne opplyse at noen av tunnelene gikk så mye som 2800 m inn i Egypt, og at noen av tunnelene til og med var utstyrt med jernbanespor.
Egypt har de to siste årene gjennomført en kraftig offensiv mot militante grupper de regner med har baser i Sinai-ørkenen, som har grense både mot Gaza og mot Israel.
En annen hensikt med offensiven er å kutte den kommersielle forbindelsen mellom Gaza og Sinai. Her smugles det mat, drivstoff og bygningsmaterialer.
Som vi vet har Israel innført en marineblokade på området, slik at alt av varer og materialer skal kunne kontrolleres av myndighetene. Våpen er forbudt, men også bygningsmaterialer som stål og betong brukes i stor stil av terrorgruppene til våpen og fundamenter for disse. At vanlige folk trenger dette til sine boliger og til sitt livsopphold hindrer ikke islamistene. Deres eget folk er svært nedprioritert til fordel for terrorismen mot sivile i Israel.
Sinai inngår i fredsavtalen som ble undertegnet av Egypt og Israel med USAs president Jimmy Carter som vitne i 1979, og trådte i kraft i 1980. Fredsavtalen innebar at Israel ga Sinai-halvøyen tilbake til Egypt, etter at den ble okkupert av Israel under Seksdagerskrigen i 1967.  Egypt, som var aggressoren, ga etter for kravet om at Sinai skulle være et demilitarisert område, og en multinasjonal styrke (MFO) ble plassert i området for å passe på at begge parter overholdt avtalen. Egypt har mottatt enorme summer av USA etter dette, for å styrke sitt forsvar, og mottar 1,3 milliarder USD årlig.
Imidlertid tillot Israel at egyptiske tropper ble utplassert i området i 2013, etter en rekke voldelige hendelser. Avtalepartnerne har langt ifra utviklet noe varmt vennskap, mange beskriver forholdet som kaldt. Mange i Egypt er svært skeptiske til avtalen. I 2008 iverksatte Egypts hær en simulert øvelse mot et «fiendtlig» Israel.
Etter den egyptiske «våren» i 2011 hersket det usikkerhet om hvorvidt de nye makthaverne ville respektere fredsavtalen. De muslimske partiene og lederne tok til orde for «reforhandling» og uttalelser som at fredsavtalen ikke var «hellig», og talsmenn for Det muslimske brorskapet ga klar melding om at de ikke ville overholde avtalen.
Egypts nåværende president Abdel Fattah el-Sisi har sagt at han vil overholde fredsavtalen med Israel, og som kjent ble en rekke medlemmer av Brorskapet dømt til døden.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: