Canada: hytter vandalisert med hakekors og antijødiske slagord

Flere hytter eid av jøder ble vandalisert og overmalt med antijødiske symboler.
I Val Morin 90 km nordvest for Montreal har det i løpet av de siste dagene vært innbrudd og ødeleggelser. Vandaler har brutt inn og gjort skade i 15 av de 50 hyttene i området som har jødiske eiere.
Politiet i området, Sûreté du Québec, etterforsker nå hendelsene, og prøver å finne de skyldige.
Møbler var ødelagt, klær og leker var kastet ut vinduet, og i ett av husene hadde gjerningsmennene gjort fra seg på gulvet. På ett hus var det sprayet hakekors utvendig, og i et annet var det sprayet hakekors mange steder innvendig. Også «F*ck jødene» var beskjeden gjerningsmennene hadde etterlatt seg.
Vandalene hadde også prøvd å lage brann, et bål hadde blitt forsøkt tent midt i gaten, et annet sted hadde de prøvd å sette fyr på et overbygg over et svømmebasseng.
En av eierne, Joel Weber, ga uttrykk for at de var sinte og sjokkerte, men stoler på at politiet gjør alt de kan for å oppklare saken.
På spørsmål om noe kan ha utløst ugjerningen, sier Weber at han ikke vet om noe konkret. Men «det er jo en masse anti-jødisk stoff i mediene,» sier han., og refererer til en uenighet mellom hassidiske jøder og noen ikkejødiske naboer i Outremont. «Men det er jo vanskelig å vite om det er dette vandalene har blitt sinte for.»
I 2005 var det innbrudd i en synagoge i Val Morin, og 300 hellige bøker ble ødelagt. I 2008 vant kommunen en juridisk kamp og fikk stoppet jødenes bruk av to slott til synagoge og skole.
Men etter dette har forholdet mellom jødene og deres ikkejødiske naboer bedret seg. «Og det er derfor vi er så sjokkerte, – vi kommer hit to måneder i året, og vi plager ingen.»
Pinkas Pfeferkorn, som leder synagogen i Val Morin, forteller at han tok barna sine med ut så de fikk se skadene som var gjort på hyttene. Barna fikk ikke sove natten etterpå. «De kunne ikke tro at de fremdeles angriper oss,» sa han.

I nabodalen, Val David, var det en rekke mistenkelige branner i 2007. En av dem var i et område der rundt 50 hassidiske jødefamilier har hytte. Et år senere ble en turist som var hassidisk jøde, slått i ansiktet på vei til synagogen i Ste. Agathe, som ligger like i nærheten.
The Montreal Gazette
CJADStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: