Antisemittisk demonstrasjon i Budapest.

Den ungarske nasjonalgarden, Jobbiks ulovlige, halvmilitære ving
Den ungarske nasjonalgarden, Jobbiks ulovlige, halvmilitære ving

Til tross for at det fra den ungarske regjeringens side var ønsket et forbud mot denne typen demonstrasjoner akkurat under WJCs årsmøte, et møte som var lagt nettopp til Budapest fordi antisemittismen på høyresiden er under så sterk fremmarsj, var det flere hundre høyreekstreme som deltok i en antijødisk og anti-israelsk demonstrasjon i den ungarske hovedstaden lørdag.
Les også
Ungarn: Antisemittismen på fremmarsj
Jobbik, det høyreekstreme partiet som har fått en mektig oppsving i Ungarn de senere årene, og som er parlamentets tredje største parti, sa at demonstrasjonen var en protest mot det de mener er jøders forsøk på å kjøpe opp Ungarn.
Jobbik hevder deres hensikt er å beskytte de ungarske verdier og interesser.
Partiet kommer jevnlig med antisemittiske uttalelser.
Evenementet i Budapest lørdag var tilegnet det arrangøren kaller «ofrene for bolsjevismen og sionsimen.»
Det er verdt å merke seg koblingen som gjøres mellom jøder og staten Israel:
«De israelske erobrerne, disse investorene, burde se seg om etter et annet land å interessere seg for. For Ungarn er ikke til salgs,» skal lederen for partiet, Gabor Vona, ha sagt ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Noen av de fremmøtte demonstrantene hadde den svarte uniformen som kjennetegner den forbudte halvmilitære delen av Jobbik, Den ungarske garde. Disse har angivelig stått bak brutale aksjoner mot romfolk (sigøynere.)
Statsminister Viktor Orban ba politiet å forby demonstrasjoner av denne typen før landsmøtet til WJC, men en rett i Budapest overprøvde vedtaket og sa det var «ugrunnede antagelser» bak det.
Orban ba så innenriksdepartementet bruke alle lovlige midler for å stoppe demonstrasjonen, fordi den etter hans syn «var mot konstitusjonen.»
WJC har vanligvis sine årlige møter i Jerusalem, men på grunn av den ekstreme situasjonen med økende antisemittisme i Ungarn valgte de i år Budapest for sitt styremøte.
Møtet finner sted i dag søndag, og fokus er ifølge WJCs webside på «den alarmerende tilslutningen til høyreekstreme partier og antisemittiske hendelser i mange europeiske land, blant annet Ungarn.»
Talsmann Michael Thaidigsmann sa om demonstrasjonen at det var et «urovekkende tegn at disse menneskene uttrykker sitt antisemittiske og anti-israelske ideologi i all offentlighet.»
Les også:
Antisemittismen øker i Europa
Anti-Defamation Leagues viktigste saker i 2012
Europa gjenoppvekker tradisjonerStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: