Ahmadinejad: sanksjoner vil ikke endre vår politikk

Irans president Mahmoud Ahmadinejad fortsetter åpent å true Israel med utslettelse. Men samtidig snur han problemstillingen på hodet og sier det er Israel som truer Iran.
Den islamske republikken Iran har ifølge landets ledere bestemt seg for å utslette Israel fra jordens overflate. I øyeblikket holder landet på å skaffe seg kjernefysiske våpen, men selv uten slike våpen er kjempestore Iran, med et areal som er større enn Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia – til sammen – en trussel for bittelille Israel. Hele landet med sine rundt 7 millioner mennesker er mindre enn Nord-Trøndelag fylke.
Dette sier noe om hvilket enorme areal Israel må gjennomsøke og ha kontroll på når det gjelder Irans anriking av uran, som er nødvendig for å kunne produsere atomvåpen.
Som statsminister Benjamin Netanyahu påpekte i sin tale til FNs generalforsamling, har det avgjørende betydning at Iran blir stanset før de rekker å komme til det siste trinnet i produksjonen. Den siste fasen krever nemlig ikke større fasiliteter enn at det lett kan gjøres i et klasserom eller mindre. Dette gjør produksjonen i praksis umulig å oppdage fra verdensrommet.
På det nåværende nivået derimot, er Iran avhengig av store og dyre produksjonsanlegg, som er relativt lett å oppdage fra rommet – ifølge Israels statsminister.
Verdenssamfunnet ser i større eller mindre grad alvoret ved utviklingen, men som vi vet fra tidligere konflikter, er man oftest for sent ute til å kunne stoppe militær aksjon, som potensielt medfører store ødeleggelser og store tap av menneskeliv. Netanyahu tok  Iraks angrep på Kuwait i 1990 som eksempel på at en «rød strek» sannsynligvis kunne forhindret angrepet. Han mente at dersom Irak hadde fått klar melding på forhånd om at en slik handling ikke ville bli tolerert av verdenssamfunnet, hadde Irak sannynligvis ikke gått inn i Kuwait.
Irans trusler og streben for å få kjernefysiske våpen gjør situasjonen farlig for regionen, og potensielt for hele verden, og det må mer til enn økonomiske sanskjoner og diplomatisk press, påpeker Israels statsminister.
Irans president sa søndag i et intervju rett ut at sanksjoner ikke virker på landet. Han var ikke med på at han på noen måte mente Obamas tale om at USA ville forhindre Iran fra å få atomvåpen var en bløff.
«Jeg har aldri brukt ordet «bløff.» Når vi sier vi ikke tar det seriøst, mener vi virkningen – det har ingen virkning – ikke den ringeste, på vår politikk.»
Ahmadinejad kalte Israel «bombere, kriminelle og terrorister,» som nok kan gi Iran noen bulker, men ikke ødelegge det. «Og selv om de hypotetisk sett skulle gjøre noe, vil det ikke gi noen effekt av betydning.»
Han sa han ikke var noen «tilhenger» av sanksjoner, men at mange europeiske land hadde fortsatt å handle med Iran. Sanksjoner «vil ikke få Iran på knærne», sa presidenten.
I et intervju med Piers Morgan for en uke siden på CNN, prøvde Ahmadinejad å tone ned Israels kredibilitet når landet advarer mot et kjernefysisk Iran. Han sa at Israel er «veldig eventyrlystent, og forsøker veldig mye å fabrikere ting» om Irans kjernefysiske program.
I FNs generalforsamling sa den iranske presidenten at «hans land var truet av militæraksjon fra «usiviliserte sionister.»» USA og Israel boikottet Ahmadinejads tale, mens Canadas representanter gikk ut da presidenten entret podiet.
Utenfor FN-bygningen demonstrerte tusener av mennesker mot Irans regime. Blant protestantene var den tidligere borgermesteren i New York, Rudolph Giuliani, og tidligere taler i United States House of Representatives Newt Gingrich. Også syrere var med i demonstrasjonen for å vise sin avsky for Irans støtte til regimet i landet deres.
Israels president Netanyahu sa i en kommentar at «det er en mørk dag for dem som valgte å bli sittende og lytte til disse anklagende ord.»
The Times of Israel
Ahmadinejad: Sanctions won’t bring Iran to its knees
Ahmadinejad to UN: ‘Uncivilized Zionists’ threaten Iran
Fakta (fra Wikipedia):
Iran: 1 648 000 km² – 67 mill. innbyggere
Israel: 20 770 km² – 7.3 mill innbyggere
Nord-Trøndelag: 22 414,63 km²
Storbritannia: 244 820 km²
Frankrike: 643 427 km²
Tyskland: 357 021 km²
Italia: 301 230 km²

Støtt SMA

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644