Siste fra Apartheid-Israel: Telefonsenter i beduin-moske

Mens uinformerte kilder i LO hardnakket trekker den røde nisseluen godt nedover øyne og ører og skaper feilaktige 1. mai paroler her hjemme på berget som «Staten Israel = Apartheid»  – OG norske statsledere og 1. mai-talere unnlater å protestere mot disse løgnene, – er virkeligheten en helt annen.
Og dette kommer ikke fra Israel, men fra en arabisk nyhetssite.
For mens arabiske kvinner lider under islams uforanderlige, middelalderske kjønns-apartheid med ofte svært sjåvinistiske menn som overhoder for familien og samfunnet, gjør myndighetene i Israel lenger enn forventet i å forbedre livet for disse.
Israels industri- og arbeidsdepartement har nå gått sammen med det statseide telecom-firmaet Bezeq for å gjøre det mulig for arabiske beduinkvinner å ta steget inn i arbeidsstyrken.
Den undertrykkende patriakalske livsstilen disse befinner seg i, forbyr nemlig beduinkvinnene å gå til arbeide. Nå avhjelpes dette problemet noe ved at man oppretter et callsenter inne i en moske.
«Beduinkvinner vil gjerne jobbe, de fleste av dem. Og de ønsker å være en del av arbeidsmarkedet for på den måten å bidra til familiens økonomi sammen med sine ektemenn. Men fordi det ikke finnes noen arbeidsplasser i landsbyen, og fordi de ikke kan jobbe utenfor den, er mange av dem forhindret fra å være en del av arbeidsstyrken,» sier Mahmoud Alamour, som er direktør for senteret.
Nå har flere titalls beduinkvinner konkurransedyktige lønninger uten å måtte bryte de sosiale normene. En av beduinkvinnene sier til avisen Al-Arabiya at hun er svært glad for å kunne jobbe i det israelske firmaet. «Jeg er så stolt av meg selv nå. For som beduinjente begynte jeg med to tomme hender,» sa hun.
En annen av beduinkvinnene som er ansatt i Bezeq sier at hun setter pris på å kunne gå hjem innimellom hvis for eksempel ett av barna blir syk. «Bezeq hjelper meg. De gir oss lov å gå hjem og passe på barna våre.»
Mange av kvinnene ser på jobben som en mulighet til  å skaffe seg høyere levestandard som følge av økte inntekter, men også til å få mer utdannelse. Noen sparer til å kunne studere på universitet senere.
Bezeq sier de er veldig fornøyd med det nye callsenteret, og de planlegger å utvide.
Flere andre israelske firmaer har også planer om å involvere beduinsamfunnene i arbeidsstyrken.
Det er rundt 170.000 beduiner i Israel, omtrent en tidel av Israels arabiske befolkning. Det er høyere andel fattige her enn blant den jødiske majoriteten, og utdannelsen er lavere. I de senere årene har mange beduiner lært å sette pris på urbaniteten, og har flyttet inn til byene eller landsbyene rundt om i Negev-ørkenen.
Al-Arabiya skriver at kunnskapene i hebraisk hos de ansatte i senteret har steget dramatisk etter tiltaket. Kvinnene har arabisk som morsmål. Flesteparten av innringerne snakker hebraisk.
Naifa al-Nabari, kvinnekoordinator ved Rayan, et bemanningsfirma, sier at den største hindringen for rekrutteringen var å få å plass de ti første kvinnene. Etterpå kunne disse oppmuntre kvinnene i sitt eget miljø til å søke jobb i senteret.
IsraelNationalNews.com
Al-Arabiya.net

Støtt SMA

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644