Scarlett Johansson avslutter nå sitt samarbeid med den humanitære gruppen Oxfam International, etter at organisasjonen protesterte på all handel med israelske bosettere. Oxfam hevder disse er ulovlige og at de «nekter palestinerne deres rettigheter.»
Oxfam kritiserte nylig Johansson for hennes støtte til SodaStream, et israelsk firma som ligger i de omstridte områdene omverdenen kaller «Vestbredden». Fabrikken ligger i Ma’ale Adumim, ca 10 minutter fra Jerusalem, og bedriften har rundt 500 palestinske arabere ansatt.
I en uttalelse sier den 29 år gamle skuespilleren at hun har «en fundamentalt forskjellig oppfatning» fra hva Oxfam International har.
Oxfam skriver om saken på sine nettsider, men de nevner ikke grunnen til at hun nå trekker seg.
SodaStream har opplevd motstand fra pro-palestinske aktivister i det siste, også her i Norge. MIFF benyttet anledningen like etter nyttår for å oppfordre alle sine medlemmer og sympatisører til å støtte SodaStream, og totalt sett går i alle fall ikke importen fra Israel ned. Tvert imot slo den alle rekorder i 2013. Det gikk en tid rykter om at distributøren for SodaStream i Norge, Staples, hadde droppet importen av de populære produktene. Men dette ble avvist av bedriften. «Vi tar ikke stilling i politiske spørsmål,» skrev selskapet på Twitter.
Presset kom blant annet fra Fagforbundet, som tar store ord i sin munn. «Sodastream – tjuvgods unde juletreet» skrev de før jul. Også Norsk Folkehjelp skal ha «hjulpet med dialogen» som de kaller det i disse kretser. Kanskje de fikk ideen fra mafiakongen i «Gudfaren»? «Jeg skal gi ham et tilbud han ikke kan avslå.»
Scarlett Johansson besvarer kritikken fra Oxfam med at hun «støtter økonomisk samarbeid og sosialt samkvem mellom et demokratisk Israel og Palestina.»
Fagforbundet er forbitret over at skuespilleren ikke er enige med dem, og prøver å fremstille henne som en brusdrikkende dandizette – blond, bekymringsløs, mens de stakkars Palestina-araberne lever i bur bak henne.
Vi tviler på at de 500 arabiske ansatte er enige.
SodaStream er under internasjonalt press for å avslutte sitt engasjement i området, men sier de er der «av historiske årsaker.» Om fabrikken skulle måtte flytte, kan samtlige israelske arbeidere også flytte med. Det kan imidlertid ikke araberne. Disse ville måtte ta den finansielle støyten.
Vi håper og tror at dialog-elskerne over har en plan for dette, i det minste at de sender en vennlig tanke til de palestinske arbeiderne når de eventuelt mister jobbene sine.
The Electronic Intifada sprer påstander om at de palestinske arbeiderne på fabrikken «blir behandlet som slaver.» Dette avvises av arbeiderne selv, ifølge den jødiske nyhetssiten Forward.com, som skriver at de applauderer kraftig ved Johanssons inntreden. På spørsmål fra journalisten om de støtter boikott, peker de på mangelen på jobber i den palestinske økonomien.