Den amerikanske jøden Robert Lefkowitz (69), lege og banebrytende biokjemiker fra New York, vant i dag Nobelprisen i kjemi, sammen med Brian Kobilka.
De to fikk prisen for sine studier av G-proteinkoblede reseptorer, en teknikk som brukes i rundt halvparten av alle legemidler, skriver Sydsvenskan.se.
Årets pris handlar om cellernas mottagare, receptorerna, som gör att cellerna kan känna av och anpassa sig till omgivningen. Lefkowitz och Kobilka belönas för upptäckter där de har kartlagt en betydelsefull familj av sådana receptorer, de så kallade G-proteinkopplade receptorerna.
Omkring hälften av alla mediciner verkar via G-kopplade receptorer som sitter i cellmembranet. Det finna en hel familj av G-kopplade receptorer och de kan reagera på allt från ljus och smak till dopamin och serotonin. När dessa ämnen binder till receptorerna på cellytan blir resultatet en signalering ner i cellen.
Lefkowitz sov dypt da telefonen ringte klokka seks i morges. Han sover med ørepropper og hørte ikke telefonen. Men kona ga ham en dytt med albuen.
[pullquote]Det kommer til å bli en gal dag på jobben[/pullquote]Han hadde egentlig tenkt å klippe håret i dag. Men det blir det neppe noe av, for som han sier, «det kommer til å bli en gal dag på jobben.»
På spørsmål om hva han skal gjøre med pengene, sier han at han ikke vet, men at barna jo kan få noe å arve.
Begge de to prisvinnerne er leger, og oppdagelsene deres er viktige for utvikling av morgendagens medisiner.
Lefkowitz fikk også USAs Vitenskapsmedalje i 2008. Han ble med det en av tre amerikansk-jødiske prisvinnere dette året.
I fjor vant den israelske forskeren Daniel Schechtman Nobelprisen i kjemi, for sin oppdagelse av kvasikrystaller.
Times of Israel
Sydsvenskan