IDF forbereder seg for utfordringene i cyber-æraen, skriver det israelske forsvaret på sine hjemmesider.
Når man først skal utfordre Israel, er det godt å ta innover seg at man kjemper mot en motstander som ikke lenger lar seg pille på nesen. Verken det fysiske forsvaret, som selv de største i araberverdenen nå tenker seg om flere ganger før de utfordrer, eller på denne nye slagmarken vil Israel la noen angripe seg uforstyrret.
Det er også slutt på at jødene sitter i en krok og gjør seg liten, nesten usynlig, og håper fienden vil gå forbi og glemme at man satt der. Vi har sett Irans atomvåpenproduksjon bli direkte, og svært effektivt, angrepet. Uten at en dråpe blod går til spille, og uten at det høres så mye som et skudd, ødelegges dyrebart krigsmaskineri og avansert produksjonsutstyr kommer ut av kontroll. Alt mens forbausede teknikere klør seg i hodet for å finne ut hvorfor dette rammer dem.
Scenarioer vi for kort tid siden ikke trodde kunne bli mulig, og som heller ikke før har vært mulig, er nå dagligdags.
Vi har hatt en artikkelserie her på web om det såkalte Stuxnet-viruset, som uansett hvem som står bak, er cyberkrig mot Iran. Avanserte virus er plantet med livet som innsats, fordi maskinene som er angrepet, ikke er tilknyttet Internett. Viruset har blitt en virkelig hodepine for Irans atomfysikere, noe som visstnok har ført til blodsutgytelse. Ikke fra Israel, USA, eller hvem det er som har laget Stuxnet-viruset, men fra iranerne selv. Det rapportertes at de i kjølvannet av Stuxnet-angepet skal ha skutt noen av sine egne, dyktige vitenskapsmenn, i frykt for at de skulle ha samarbeidet med Israel.
Som vi har skrevet før er det underlig at mediene ikke har kastet seg over denne saken. Her finner vi jo alt som en journalist kan ønske seg. Intriger med henvisninger til historiske hendelser, spion- og infiltrasjonsvirksomhet med livet som innsats, gale ledere som øsnker å utslette sin fiende og starte et ragnarokk av en krig, – man skulle tro plottet dreide seg om en James Bond-film.
«I året som gikk, har cyberverdenen blitt en ny kampfront, i tillegg til bakke, sjø og luft,» sa sjefen for Direktoratet for Computer Service på en konferanse sist uke. «Internett har blitt en virkelig slagmark.»
«Vår jobb er å sørge for at hele det israelske forsvar er forberedt på dette området,» sa senioroffiseren. Han fortalte at IDF etablerer en enhet som skal følge med på cyberangrep online, som en del av styrkeoppbyggingen på denne nye arenaen.
Talsmannen sa at cyberangrepene har en operasjonell og reell innvirkning som strekker seg lengre enn til cyberverdenen. Dette kan skade organisasjoner og til og med land.
«Terroristgrupper forstår at det er et kjempestort potensial for å skade land eller enheter, skade som kan forrykke balansen,» sa han. «Vår jobb er å forhindre dette i å skje. I motsetning til andre kampfronter, har tid og rom ingen mening i cyber-riket. Det kan være en hacker som opererer alene, eller en stor gruppe.»
«Viruser, trojanere og ormer har vi hatt i årevis, men noe har endret seg,» la han til. «Hele sammensetningen av livet vårt, fra vi våkner til vi legger oss, er avhengig av computere.»
Ifølge talsmannen holder Israel i øyeblikket på med defensive tiltak på dette området, med spesiell vekt på operasjonelle svar på hendelser i cyber-verden.»
Fra Det israelske forsvarets hjemmeside