Det later til at USA med sitt valg av ny president kan være forbi åtte års dårlig samarbeid med Israel.
Offisielt har USA stått for den linjen det alltid har hatt: side-by-side med Israel, det eneste demokrati i Midtøsten, og det eneste land i regionen som Statene egentlig har mye til felles med. Men i virkeligheten har president Barak Hussein Obama II hatt et svært anstrengt forhold til den sittende regjering i Israel, ikke minst grunnet sine forsøk på tilnærming til den arabiske muslimske verden, en tilnærming som heller ikke har gått så bra, isolert sett. Den kjente allegorien om å ri to hester har slått til også her. Det lykkes sjelden.
Donald Trump, påtroppende president i De forente amerikanske stater, har allerede signalisert et ønske om å endre denne situasjonen. En av de første statsledere overhodet Trump har kontaktet, er nettopp statsminister i Israel, Benjamin Netanyahu. Faktisk hadde de to et møte i Trump Tower i New York så sent som 25. September 2016.
I et intervju med Wall Street Journal avslører Trump litt av sin ærgjerrighet når det kommer til denne konflikten. Som så mange andre amerikanske presidenter og for den saks skyld andre lands statsledere før ham, vil den suksessrike forretningsmannen ha sitt navn innskrevet i historien som den som skapte fred i Midtøsten.
Vi får se om det lykkes mer for ham enn for de andre. Demokraten Bill Clinton var jo sterkt i bildet med sin deltagelse i forhandlingene som resulterte i Oslo-avtalene, et mer synlig feilsteg enn hva hans etterfølger Obama har greid å få til, om man skal uttrykke seg såpass negativt. Eller realistisk, vil noen si.
Trump har nok lykkes en del med forhandlinger i sitt lange liv som eiendomsutvikler, og setter åpenbart sin lit til disse evnene også når det gjelder forholdet mellom Israel og araberne.
”Som en som skaper avtaler, ville jeg like å få til … den avtalen som er umulig å få til. Og å gjøre det for menneskehetens skyld,” siteres han på i bladet.
Fredag lot han det falle noen kommentarer om Israel som ”et fyrlys av håp for utallige mennesker,” for øvrig helt i tråd med vår egen oppfatning.
”Israel og Amerika deler så mange av de samme verdiene, som ytringsfrihet, frihet til å dyrke sin tro, og viktigheten av å skape muligheter for alle borgere til å følge sine drømmer.”
”Israel er det sanne ene demokrati og forsvarer av menneskerettigheter i Midtøsten, og et fyrlys av håp for utallige mennesker.”
Han la til at han håper at hans administrasjon kan spille ”en betydelig rolle i å hjelpe partene til å oppnå en rettferdig, varig fred.” Samtidig gjorde han det klart at dette vil måtte skje ved direkte forhandlinger mellom partene.
Som kjent er Frankrike i øyeblikket pådriver for en internasjonal konferanse for å diskutere fred i Midtøsten. Men Israel sier konsekvent at en slik fred kan oppnås kun ved direkte bilaterale forhandlinger mellom de to parter.
IsraelNationalNews