Vil Tyrkia utvise Israels militærattaché?

Israels militærattaché til Tyrkia, Moshe Levy, som har vært i Ankara siden i forrige måned, reiste i dag hjem til Israel for samtaler om hvorvidt han kan regne med å bli utvist fra Tyrkia eller ikke.
Tyrkia har varslet nedskalering av sitt forhold til Israel etter at den såkalte Palmer-rapporten lekket ut til pressen sist uke. Rapporten er bestilt av FN for å få klarhet i hva som egentlig skjedde Israel stoppet en flotilje av båter som prøvde å bryte Gaza-blokaden i mai 2010. Mannskapene på alle båtene overga seg uten vanskeligheter til israelske soldater, men på Mavi Marmara ble kommandosoldatene angrepet av terrorister som ptøvde å drepe soldatene. Dette fikk soldatene til å skyte i selvforsvar, og ni tyrkiske aktivister ble drept. Tyrkia krever en unnskyldning fra Israel, noe Israel ikke vil gi. De mener man ikke kan unnskylde selvforsvar.
Rapporten går langt i å gi Israel medhold og støtte. Den konkluderer med at Israel står overfor en høyst reell trussel fra terrorister i Gaza, og at marineblokaden av Gaza derfor er lovlig. Å stoppe skipene i flotiljen var derfor «lovlig og passende» handling. Dette nekter Tyrkia å akseptere, og landets statsminister har truet med å nedskalere forholdet til Israel.
Israels ambassadør til Tyrkia har blitt utvist, med alle medarbeidere ned til annensekretær,  og det spekuleres i hvor langt landet vil gå for å ydmyke Israel.
Den tyrkiske avisen Hürriyet meldte i dag at det vil bli tatt en avgjørelse om militærattachéen i løpet av dagen. Avisen opplyser at Tyrkia har tilbakekalt sin attaché fra Tel Aviv, men har latt hans fullmektiger bli.
En talsmann for forsvaret sier at man fortsetter som vanlig og avventer hva den tyrkiske regjeringen vil bestemme, men at man klart ønsker at attachén blir værende.
Jerusalem PostStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: