USAs forsvarsminister Gates: Forholdet Tyrkia-Israel bekymrer

Av Jerusalem Post, 9. juni 2010
Oversatt for SMA av Per Antonsen
USA beskriver Tyrkias bevegelse bort fra Europa som ”destabiliserende.”
Tyrkias tilsynelatende endrede orientering bort fra Europa og dets verdier henimot et mer omfattende samarbeid med islamistiske ledere og land i Midtøsten blir nøye overvåket av USA, uttalte USAs forsvarsminister Robert Gates på onsdag.
”Svekkelsen av forholdet mellom Tyrkia og Israel gjennom det siste året eller så er en sak som bekymrer,” Fortalte Gates journalister i London, ifølge Reuters.
”Jeg synes de to hadde et ganske konstruktivt forhold, og det var et forhold som bidro til stabilitet i regionen, og jeg håper at den typen konstruktivt forhold kan gjenopprettes over tid,” skal Gates ha sagt.
Tyrkia som hadde en solid allianse med Israel frem til den treukers Gaza-krigen som endte tidlig i 2009, sa man ville redusere militære og handelsmessige bånd, og skrinla drøftelser om energiprosjekter, inkludert naturgass og vannforsyninger.  Tyrkia truet med å bryte båndene med mindre Israel ber om unnskyldning for bordingen av Mavi Marmara.
”Vi evaluerer alt sammen.  Det er opp til Israel å bestemme hvordan våre forbindelser kommer til å fortsette,” sa den tyrkiske utenriksminister Davutoglu på mandag.  ”Israel må akseptere konsekvensene av sine handlinger og må stå til ansvar.”
Gates fortalte også til journalistene under det samme møtet i London at FNs sikkerhetsråd sannsynligvis ville vedta et tøffere sanksjonsmiddel mot Iran i dag, og derved åpne for ytterligere tiltak mot Irans atomprogram.
Relaterte artikler:
Turkey expands economics ties with the East
Erdogan: Israel must pay price
Kilde: JpostStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: