USA forbereder seg på krig

Amerikanske kilder: Netanyahu er ikke oppdatert om den militære utviklingen mot Iran.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu fikk et rapp over fingrene fra USAs forsvarsminister Robert Gates for sin uttalelse i New Orleans søndag 7. november om at “man må få Iran til å frykte mer for et militært angrep på grunn av atomvåpenprogrammet deres.” Gates slo tilbake: “jeg er uenig i at bare en troverdig militær trussel kan få Iran til å foreta seg det de må for å avslutte sitt atomvåpenprogram.” Han la til at “vi er forberedt til å gjøre hva som er nødvendig. Men på det nåværende tidspunkt tror vi fortsatt at de politiske og økonomiske sanksjonene vi har innført, har en virkning på Iran.”
Forsvarsministeren nevnte ingen ting om oppbyggingen av militære styrker rundt Iran, som er omtalt i Debkafiles militære kilder den 7. november (artikkel her…)

Senter mot antisemittisme har også omtalt denne styrkeoppbyggingen en rekke ganger:
Krig en klar mulighet
Spent i Persiabukten
Israelske fly landet i Saudi Arabia 
Og dessuten en rekke artikler om trusselen fra Iran

Debkafiles kilder i Washington opplyser at lederne for Obama-administrasjonen ble irritert av Netanyahu fordi de mente han sparker inn åpne dører. Obamas administrasjon er i ferd med å legge militært press på Iran, og tar det ille opp når Netanyahu vil øke farten på et tidspunkt utenom deres nøye planlagte tidspunkt. Som Debkafiles skriver, har president Obama ikke bare gitt ordre om å sette Iran i en militær skrustikke, men også å gjøre det på en måte som gjør det umulig å misforstå for makthaverne i Teheran og for vanlige iranere. Trusselen fra de militære forflytningene er langt fra alvorlige nok for et angrep på det nåværende tidspunkt.
Som en del av denne strategien ble sjefene i NATO for et par uker siden best om å utarbeide operative planer for et angrep på Irans atomanlegg og militære knutepunkter, med trykk på at disse forberedelsene ikke må omfatte full krig, som først avslørt i DEBKA-Net-Weekly 466 5. nov.  2010.
Den innflytelsesrike senatoren Lindsey Graham (R. South Carolina) som er medlem av the Armed Services and Homeland Defense committees kom søndag 7. november også med en uttalelse som er på linje med Obamas nye holdning til Iran: “USA bør overveie å senke Irans marine, ødelegge dets luftforsvar, og sette inn et bestemt støt mot Revolusjonsgarden.” I en uttalelse til Halifax International Security forum sa han “de bør kastrere regimet…”
Etter at Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki prøvde å blåse av senatorens bemerkninger som om det var en spøk – “ikke ta den amerikanske uttalelsen for seriøst, han ville bare spøke” – kom det tilbakemeldinger om at senatoren stod ved det han hadde sagt.
På den annen side kan Netanyahu ha gjort mer skade enn nytte ved å trakke oppi denne delikate amerikanske prosessen, som enda er på et tidlig stadium, sier amerikanske kilder. Ved å snakke utenom sin tur, kan han ha sakket ned på utviklingen.
Teheran på sin side sender blandede signaler om tilbudet fra stormaktene, – USA, Russland, Kina, Frankrike, Storbritannia og Tyskland, om å gjenopplive forhandlingene med Iran i Wien den 15-17. november. Vestlige diplomater har sagt at agendaen må oppdateres for å få med seg Iransk eskalerende anrikelse av uran, og det voksende arsenalet av materiale for bombeproduksjon.
Sist søndag foreslo Mottaki Tyrkia som møtested, med håp om å få med seg en alliert i forumet, og for å få “sionist-regimets atomarsenal” på agendaen. Han innrømmet at intet var gjort med hensyn til tidspunkt, agenda eller møtested.
En dag tidligere sa en annen talsmann for Iran at USA kunne ta sin drøm om forhandlinger med seg i graven om det ikke ga opp sine “hegemoniske aktiviteter.”
USA bebreider kinesiske firma for å omgå sanksjonene og likevel bistår Iran i deres arbeid på missiler og atomvåpen, og ber myndighetene i landet om å stoppe slik aktivitet.
Iran hevder at deres atomprogram utelukkende er for fredelige, sivile formål, og er godt innenfor deres rettigheter som suveren stat. Men både amerikanerne og Israel tror at de bygger en atombombe. For Israel ville et Iran med atomvåpen være en ekstensiell trussel.
Norske medier har som vanlig liten evne til å se det totale bildet, og har derfor lite stoff om for eksempel USAs eller Irans troppeforflytninger i området, om amerikanske hangarskip med tusenvis av soldater og tilhørende støtterfartøyer, som flyttes fra Det arabiske hav, hvor de har ligget som støtte for amerikanske soldater i Afghanistan, til Den persiske Gulf vis a vis Hormuz. Det er lenge siden man var opptatt av at iranske soldater graver graver for amerikanerne i tilfelle invasjon, kanskje et ønske om at det går over.
The Guardian
VG
Debkafile
Csmonitor.com
AftenpostenStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: