I en ti års tid har det vært populært med såkalt outsourcing, man setter bort deler av virksomheten i områder som har billigere levekostnader – og lønninger. India eller øst-Europa har vært populære steder å sette bort for eksempel programmeringsarbeid til.
Men mens noen næringsområder, som produksjon av småvarer og lignende, egner seg godt for outsourcing, så er ikke dataprogrammering nødvendigvis blant dem, skriver Arutz Sheva. Mange har funnet ut at det de sparte i programmeringskostnader, betalte de kanskje mange ganger denne besparelsen i frustrasjon over dårlig utført arbeid, av flere årsaker. Kulturforskjeller, vanskeligheter med å forklare skikkelig, mangel på direkte kontakt, det er ikke så lett få til samme flyten i arbeidet når man ikke er i nærheten.
I Israel har en gruppe Haredi-kvinner gått sammen om å skape et alternativ til dette. Et firma som kaller seg i-Rox er ledet av to kvinner, Ruti Margalit fra Bnei Brak, som er haredi, og Yehudit Suissa, en sekulær kvinne fra Shoham, startet firmaet for rundt fem år siden. Nå har de 80 ansatte som utfører nær sagt alt innen programmering, fra Internett-applikasjoner til kommersielle databaseprosjekter.
Alle ansatte er haredi-kvinner som har familier, men som ikke ønsket å gå inn i det tradisjonelle mønsteret, som å bli lærer eller sekretær, stort sett de eneste mulighetene i Bnei Brak. Disse jentene har vært igjennom opplæringskurs sponset av kolleger eller universiteter, og mange av dem har høyere eksamener.
Mange av dem brødfør sine familier med god margin, ettersom mennene deres er elever eller lærere i Yeshiva, religiøse studier. – Det er en perfekt løsning for ultraortodokse samfunn, sier Suissa, – ettersom mange av disse kvinnene ikke føler seg komfortable i sekulære omgivelser.
For noen få år siden bare, var det ikke fler enn rundt tjue kvinner i året som tok programmererstudier. Men nå er dette antallet steget kraftig på grunn av i-Rox og et par andre firma som ansetter Haredi-kvinner. Så nå snakker man om mer enn 160 kvinner i året som tar en grad i programmering.
I forhold til outsourcing utenlands mener grunnleggerne av i-Rox at dette er en vinn-vinn situasjon for både dem og for klientene. Mange har prøvd outsourcing, men har blitt mektig skuffet. Uoverkommelige vanskeligheter med kommunikasjon på grunn av tids- og kulturforskjeller har ødelagt fortjenesten.
– Vi tilbyr elegante og profesjonelle løsninger til firma som øsnker å spare programmeringskostnader, men som ikke vil ha rotet og bekymringene med å outsource utenlands, sier Suissa til avisen.