Tyrkia øker presset mot kurderne

Tyrkia vurderer å engasjere 500.000 leiesoldater for å bekjempe kurderne
Av Gil Ronen
Oversatt av Per Antonsen
Tyrkia forbereder seg på å hyre inn 500.000 leiesoldater for å få fart på krigen mot kurdiske opprørere, skrev den tyrkiske avisen Aksam sist onsdag.  Statssekretær og hovedforhandler overfor EU, Egemen Bagis, sa under et besøk i Brussel at forslaget også kunne bidra til landets kamp mot arbeidsledigheten.  Ifølge forsvarsminister Vecdi Gonul var et endelig antall leiesoldater ikke fastlagt.  Han sa onsdag at både regjeringen og de militære studerer saken, og ”hvilken form (den nye strukturen) vil få, vil bli kjent når man har konkludert disse tekniske studiene.”  I sin nåværende oppbygging har den tyrkiske armeen både vervede og tjenestepliktige soldater.  Gonul sa imidlertid at det kunne være behov for en ny lov for å gå over til en vervet hær.
Generalsekretæren for den tyrkiske generalstaben, Ferit Guler, sa fredag at ” man har begynt forberedende arbeid for å endre grenseavdelingene.” Dette gjelder især i sydøst hvor regjeringsstyrker har støtt sammen med PKK i 26 år i kamper som så langt har kostet 40.000 menneskeliv.  Dette antallet er om lag ti ganger det antallet som er drept i konflikten mellom Israel og arabiske terrorister i Gaza siden 1967.
Den 19. juni ble 12 soldater drept da det forbudte kurdiske arbeiderpartiet, PKK, angrep en mobil militær enhet i Hakkari-provinsen.  Etter dette angrepet sa statsminister Recep Tayyip Erdogan at Tyrkia er bestemt på å bekjempe PKK ”til siste slutt,” idet han lovet at; ”Vår kamp vil fortsette til denne terroristorganisasjonen er blitt utslettet.”  De tyrkiske militære sa de hadde drept om lag 120 kurdiske opprørere siden mars, mens 43 medlemmer av de tyrkiske sikkerhetsstyrkene også var drept.
Erdogans parti er kommet under politisk press for å ville selge seg ut til terrorister, som følge av tidligere forsøk på å praktisere en mykere tilnærming til konflikten med PKK.
Kilde: israelnationalnews.com

Relaterte artikler:Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: