Tu Bishvat: En festdag for trærne og markens grøde

Tu Bishvat (Den 15. i måneden Shvat): En festdag for trærne og markens grøde

I kveld skal jødene begynne feiringen av dagen Tu Bishvat. I morgen kommer over 1 million israelere til å plante trær rundt omkring i Israel. Feiringen av denne festdagen er, etter Yom Kippur, kanskje den som samler de fleste jødene.
Midt i måneden Shvat, etter at vinteren er over og trærne begynner å blomstre, feirer jødene denne dagen for å takke G-d for markens grøde i landet Israel.  I denne tiden blomstrer mandeltrærne og pryder Israel med sine hvit-rosa blomster og med den vidunderlige duften som de sprer over alt. Fugler vrimler i luften rundt blomstrene og deres sang er over alt å høre.  Skolebarna bruker denne dagen til å plante nye trær i landet Israel for å ”gi liv til ørkenen.”
Tradisjonelt har jødene i diasporaen feiret dagen ved å sørge for at alle i familien får smake noe frukt fra landet Israel, vanligvis ble det tørkede frukter som man kjøpte i forveien for å sikre at dagen blir feiret like godt som om man var i Israel.
Innenfor jødedommen blir dagen også sett på som en miljøverndag, en dag som brukes til å styrke miljøbevissthet blant folket.  På israelske moshavim og kibbutzim, blir dagen feiret som en landbrukets høytidsdag.
På denne dagen blir man minnet om å ta være på alt som er skapt av G-d.  Følgende bud i Bibelen er relatert til Tu Bishvat:

  1. Trærne må få lov til å vokse før en begynner å høste deres avlinger. Derfor var fruktene fra de første 3 årene definert som forbudne frukter, orla (3. Mosebok 19:23).
  2. Trærnes avlinger fra det fjerde året er i Bibelen kalt Neta Revai (3. Mosebok 19:24) og refererer til det bibelske budet om å bringe det fjerde årets fruktavling til Jerusalem som tiende.
  3. Maaser Sheni (den annen tiende) var en gave som ble spist i Jerusalem og Maaser Ani (tiende til de fattige) var en gave gitt til de fattige (5. Mosebok 14:22-29).  Den også var avhengig av hvorvidt frukten modnet før eller etter Tu Bishvat.

Det var rabbi Zeev Yavetz, en av grunnleggerne av Mizrachis-bevegelsen (Mizrach, øst), som omgjorde den jødiske Tu Bishvat til en høytidsdag for chalutzim som kom til Israel for å bygge landet på nytt. Det var i 1890 at han plantet trær sammen med sine elever i landsbyen Zichron Yaakov.
I 1908 vedtok den jødiske Union og senere Det jødiske nasjonalfond (Keren HaKayemet L’Israel, etablert i 1901) at denne dagen skal benyttes til planting av nye trær i jødenes fedreland.  
Dagen er blitt så symbolsk viktig i Israel at den også brukes også til nedlegging av grunnsteiner for store byggeprosjekter i landet. Store institusjoner har valgt denne dagen som åpningsdagen sin, som for eksempel Det hebraiske universitetet i Jerusalem som ble innviet på Tu Bishvat i 1918; Technion i Haifa på Tu Bishvat i 1925, og Knesset på Tu Bishvat i 1949.
I dag planter som sagt mer enn 1 million israelere trær på Tu Bishvat, en høytidsdag som feires av både sekulære og bibeltro jøder. I år forventes det ekstra store feiringer med ekstra mye planting av trær i det nedbrente Karmel-området. SMA ønsker landet Israel og det jødiske folk en god Tu Bishvat med mye av markens grøde i jødenes evige hjemland.

Tu Bisvat 19. jan 2010 - Gratulerer med dagen Israel!Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: