Tu Bishvat (Den 15. i måneden Shvat): En festdag for trærne og markens grøde
I kveld skal jødene begynne feiringen av dagen Tu Bishvat. I morgen kommer over 1 million israelere til å plante trær rundt omkring i Israel. Feiringen av denne festdagen er, etter Yom Kippur, kanskje den som samler de fleste jødene.
Midt i måneden Shvat, etter at vinteren er over og trærne begynner å blomstre, feirer jødene denne dagen for å takke G-d for markens grøde i landet Israel. I denne tiden blomstrer mandeltrærne og pryder Israel med sine hvit-rosa blomster og med den vidunderlige duften som de sprer over alt. Fugler vrimler i luften rundt blomstrene og deres sang er over alt å høre. Skolebarna bruker denne dagen til å plante nye trær i landet Israel for å ”gi liv til ørkenen.”
Tradisjonelt har jødene i diasporaen feiret dagen ved å sørge for at alle i familien får smake noe frukt fra landet Israel, vanligvis ble det tørkede frukter som man kjøpte i forveien for å sikre at dagen blir feiret like godt som om man var i Israel.
Innenfor jødedommen blir dagen også sett på som en miljøverndag, en dag som brukes til å styrke miljøbevissthet blant folket. På israelske moshavim og kibbutzim, blir dagen feiret som en landbrukets høytidsdag.
På denne dagen blir man minnet om å ta være på alt som er skapt av G-d. Følgende bud i Bibelen er relatert til Tu Bishvat:
- Trærne må få lov til å vokse før en begynner å høste deres avlinger. Derfor var fruktene fra de første 3 årene definert som forbudne frukter, orla (3. Mosebok 19:23).
- Trærnes avlinger fra det fjerde året er i Bibelen kalt Neta Revai (3. Mosebok 19:24) og refererer til det bibelske budet om å bringe det fjerde årets fruktavling til Jerusalem som tiende.
- Maaser Sheni (den annen tiende) var en gave som ble spist i Jerusalem og Maaser Ani (tiende til de fattige) var en gave gitt til de fattige (5. Mosebok 14:22-29). Den også var avhengig av hvorvidt frukten modnet før eller etter Tu Bishvat.
Det var rabbi Zeev Yavetz, en av grunnleggerne av Mizrachis-bevegelsen (Mizrach, øst), som omgjorde den jødiske Tu Bishvat til en høytidsdag for chalutzim som kom til Israel for å bygge landet på nytt. Det var i 1890 at han plantet trær sammen med sine elever i landsbyen Zichron Yaakov.
I 1908 vedtok den jødiske Union og senere Det jødiske nasjonalfond (Keren HaKayemet L’Israel, etablert i 1901) at denne dagen skal benyttes til planting av nye trær i jødenes fedreland.
Dagen er blitt så symbolsk viktig i Israel at den også brukes også til nedlegging av grunnsteiner for store byggeprosjekter i landet. Store institusjoner har valgt denne dagen som åpningsdagen sin, som for eksempel Det hebraiske universitetet i Jerusalem som ble innviet på Tu Bishvat i 1918; Technion i Haifa på Tu Bishvat i 1925, og Knesset på Tu Bishvat i 1949.
I dag planter som sagt mer enn 1 million israelere trær på Tu Bishvat, en høytidsdag som feires av både sekulære og bibeltro jøder. I år forventes det ekstra store feiringer med ekstra mye planting av trær i det nedbrente Karmel-området. SMA ønsker landet Israel og det jødiske folk en god Tu Bishvat med mye av markens grøde i jødenes evige hjemland.