Terrorister nyter britisk frihet

Mer enn 50 islamistiske fundamentalister sitter i Storbritannia og forbereder seg på martyrdom. Israel ber britene rydde opp på hjemmebane.
John Rasmussen
Mandag 5. mai 2003
Forrige uke drepte den britiske selvmordsbomberen Omar Khan Sharif tre mennesker og skadet rundt 60 da han blåste seg til himmels utenfor baren Mike’s Place i Tel Aviv. Sammen med en annen brite, Asif Mohammed Hanif, hadde han reist fra Gaza-stripen til Tel Aviv med en bombe gjemt i Koranen.
Da den private sikkerhetsvakten ved baren ba om å få se i papirene til Sharif sprengte han seg selv i lufta. Hanif skal også ha forsøkt å detonere bomben han bar på, men av en eller annen grunn gikk den ikke av. Israelsk politi jakter nå på Hanif, men vet foreløpig ikke hvor han befinner seg. Det eneste de føler seg sikre på er at han fortsatt er i Israel.
Ukjent for britisk politi
Da identiteten til selvmordsbomberne ble kjent, begynte britisk politi å sjekke bakgrunnen til Sharif og Hanif. Ingen av dem var tidligere straffet i Storbritannia, men de var begge aktive i miljøet rundt den radikale islamisten Omar Bakri Mohammed og hans London-gruppe al-Muhajiroun.
al-Muhajiroun har tatt til orde for voldelige aksjoner mot Israel og i tiden før Irak-krigen advarte gruppen den britiske regjeringen om konsekvensene av en krig mot Islam. Bakri Mohammed benekter at Hanif og Sharif var involvert i al-Muhajiroun, men han lovpriser deres innsats i Israel.
Martyrer
– Disse to brødrene har tegnet et guddommelig veikart, et som er tegnet i blod. Vi ber til Gud om at han må ta i mot en bror som martyr, sier han til den konservative britiske avisen.
Bakir Mohammed har vært i det britiske sikkerhetspolitiets søkelys lenge. MI5 mistenker ham for omfattende rekruttering av unge muslimske menn til terrortjeneste. Bakir selv nekter for å ha rekruttert Hanif og Sharif, men innrømmer at de har vært løselig tilknyttet gruppen hans. Ifølge Bakir har de kun vært der for å høre preknene hans.
Britiske medier omtaler Bakir som en hatefull mann som går i bresjen for voldelige aksjoner mot Israel, USA, og Storbritannia. Bakir er ikke overrasket over at de to valgte å reise til Israel som selvmordsbombere.Den kontroversielle islamisten
– Det er mange unge muslimer fra Storbritannia som har dødd i Kashmir, Tsjetsjenia, og Afghanistan. At de nå reiser til Palestina er ikke spesielt overraskende, sier han.
Også den 24 år gamle briten Mohammed Bilal fra Birmingham som sprengte seg selv ved en indisk grensepost i Kashmir, knyttes til Bakirs gruppe.
50 nye kandidater
En mann som ikke holder kortene like tett til brystet er Hassan Butt. Butt forteller The Sunday Times at han kjente begge de to selvmordsaktivistene, men vil ikke si hvordan han ble kjent med dem. Det han imidlertid vil fortelle er hvor mange briter som er villige til å følge i deres fotspor.
– Antallet nærmer seg 50, og de er i alderen 17 til tredveårene. De kontakter meg for å få høre om organisasjonen vår, sier Butt til avisa. Han er selvfølgelig medlem av Bakirs al-Muhajiroun-gruppe.
Trente i Syria
Sharif og Hanif skal ha blitt rekruttert i Storbritannia. De to kjente tilsynelatende ikke til hverandre fra før, og begge reiste fra Storbritannia på egen hånd. Men begge dro til Syrias hovedstad Damaskus, og britisk etterretning kobler det til de ytterliggående organisasjonene Hamas og Hizbollah.
Etterretningen tror Sharif og Hanif fikk terrortreningen sin av en eller begge disse organisasjonene.
Ber Storbritannia rydde opp
Israels utenriksminister Sulvan Sharon reagerer på den økende islamismen i Storbritannia og ber den britiske utenriksministeren Jack Straw rydde opp.
Straw er blant dem som har tatt til orde for å kaste ut britiske statsborgere som forfekter vold, men foreløpig har ikke den britiske regjeringen lykkes med sitt forsett.
Artikkelen kan også leses på nett:
Dagbladet © 2002Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: